12 Haziran 2020 Cuma

GAPS BAĞIRSAK VE PSİKOLOJİ SENDROMU

İYİLEŞTİRİLEN HASTALIKLAR:
- Otizm
- Dispraksi
- D.E.B
- Disleksi
- D.E.H.B
- Depresyon
- Şizofreni
- Kanser
- Epilepsi

DOĞAL TEDAVİ LİSTESİ

İzin Verilen Yiyecekler
- Ananas(taze)
- Anona Meyvesi (Hint ayvası)
- Armut
- Arnavut biberi
- Asago peyniri
- Av etleri (taze veya dondurulmuş)
- Avokado (avokado yağı dahil)
- Badem (katkısız badem ezmesi ve badem yağı dahil)
- Baharatlar (karışım olmayan, katkısız)
- Bal (doğal olmalı)
- Bal kabağı
- Balık (taze veya dondurulmuş, kendi yağı veya yağda konserve)
- Bezelye (ayıklanıp kurutulmuş veya taze)
- Bıldırcın (taze veya dondurulmuş)
- Biber, kuru (karabiber, beyaz toz biber ve kırmızı biber, çekilmiş veya taneli)
- Biber taze (yeşil, sarı, kırmızı, turuncu)
- Bitki çayları (doğal, taze olmalı, poşet olmamalı)
- Brezilya cevizi 
- Brie peyniri
- Brokoli
- Brüksel lahanası
- Camabert peyniri
- Ceviz
- Cin (ara sıra)
- Colby peyniri (çedar benzeri bir Amerikan peyniri)
- Çay, açık ve taze (poşet olmamalı)
- Çedar peyniri
- Çin lahanası
- Dana/sığır eti (taze veya dondurulmuş)
- Deniz otları (taze veya dondurulmuş)
- Dereotu
- Domates
- Domates püresi (tuz dışında katkı içermemeli)
- Domates suyu (tuz dışında katkı içermemeli)
- Domuz eti (taze veya dondurulmuş)
- Dutsu meyveleri (hepsi)
- Elma
- Enginar
- Erik (taze veya katkısız kurutulmuş)
- Etler (taze veya dondurulmuş)
- Fasulyeler- yeşil/çalı fasulye, kuru fasulye, lima fasulyesi (uygun pişirilmiş)
- Fındık
- Fıstık
- Fıstık ezmesi (katkısız)
- Greyfurt
- Hardal tohumu, saf tozu ve gurme tipleri (izin verilmeyen gıdalar içermemeli)
- Havarti peyniri
- Havuç
- Hindi eti (taze veya dondurulmuş)
- Hindistan cevizi (taze veya kurutulmuş, katkısız)
- Hindistan cevizi sütü veya yağı
- Hollanda peyniri (Edam peyniri)
- Hurma, taze veya katkısız kurutulmuş (şurupsuz)
- Ispanak
- Istakoz (taze veya dondurulmuş)
- İsveç peyniri
- Kabak
- Kabuklu deniz ürünleri (taze veya dondurulmuş)
- Kabuklu yemişler, taze olan tüm çeşitleri (kabuklanmış, tuzlanmış, kaplanmış olmamalı)
- Kabuklu yemiş unu veya öğütülmüş kabuklu yemiş ( genellikle çekilmiş, beyazlaştırılmış badem)
- Kahve, açık ve taze yapılmış filtre kahve (hazır granül kahve olmamalı)
- Kaju fıstığı (sadece taze)
- Kamkat
- Kapari
- Karalahana
- Karnibahar
- Karpuz
- Kavun
- Kayısı (taze veya katkısız kurutulmuş)
- Kaz eti (taze veya dondurulmuş)
- Kereviz
- Kıvırcık lahana
- Kiraz
- Kişniş
- Kivi
- Konserve balık (yağda veya suda)
- Kurutulmuş meyveler (şekersiz, katkısız)
- Kuşkonmaz
- Kuzu eti (taze veya dondurulmuş)
- Kümes hayvanlarının eti (taze veya dondurulmuş)
- Lahana
- Limburger peyniri
- Limon
- Limon tuzu
- Mandalina
- Mango
- Mantar
- Marul (her çeşidi)
- Maydanoz
- Mercimek
- Meyve ve sebze suları (sadece izin verilen meyve sebzelerden, taze sıkılmış)
- Misket limonu
- Monterey (Jack) peyniri
- Muenster peyniri
- Muskat
- Muz (üzerinde kahve rengi lekeli olan, olgun)
- Nektarin
- Otlar (taze veya katkısız kurutulmuş)
- Ördek eti (taze veya dondurulmuş)
- Pancar veya pancar sapı
- Papaya
- Permesan peyniri
- Patlıcan
- Peynir (tüm doğal Türk peynirleri yenebilir)
- Pikan cevizi
- Port du Salut peyniri
- Portakal
- Ravent
- Rokfor peyniri
- Sade yağ (ev yapımı)
- Salatalık
- Sarımsak
- Satsuma
- Scotch viski (ara sıra)
- Selülöz (besin desteği olarak)
- Sirke, elma sirkesi veya beayz sirke (alerji olmadığından emin olun)
- Soğan
- Su teresi
- Şalgam
- Şarap (sek, beyaz veya kırmızı)
- Şeftali
- Tarçın
- Tavuk eti (taze veya dondurulmuş)
- Tereyağı
- Turp çeşitleri
- Turşu (şeker ve izin verilmeyen gıdalar içermemeli)
- Üzüm (taze veya katkısız kurutulmuş)
- Votka (nadiren)
- Yoğurt (ev yapımı)
- Yumurta (organik, taze)
- Zencefil kökü (taze)
- Zeytin (şeker katılmadan salamura edilmiş, izin verilmeyen gıdaları içermemeli)
- Zeytinyağı (soğuk pres sızma)

İzin Verilmeyen Yiyecekler
- Agar agar (deniz yosunu)
- Agave şurubu
- Aloe vera (sindirim sorunları ortadan kalktıktan sonra listenize ekleyebilirsiniz)
- Amarant
- Ararot
- Arı poleni
- Arpa
- Asesülfam
- Aspartam
- Bakla
- Balık (salamura, füme, tuzlanmış, pane ve soslu konserveler)
- Balsamik sirke
- Bamya
- Beyaz peynir
- Bira
- Börülce, kuru
- Brendi
- Buğday rüşeymi
- Buğday unu
- Bulgur
- Bulyon et suları
- Çavdar
- Çay (poşet)
- Çikolata
- Darı
- Dondurma (ticari)
- Dulavrat otu kökü
- Ekmem mayası
- Ekşi krema (ticari)
- Enerji içecekleri
- Etler (işlenmiş, füme, konserve ve tuzlanmış)
- Fasulye unu ve filizi
- FOS (fruktooligosakkaridler)
- Fransız keçi peyniri (Chevre)
- Fruktoz
- Gazlı içecekler
- Geven onu 
- Gevrekler (tüm kahvaltılık gevrekler)
- Gjetos peyniri 
- Glikoz
- Gravyer peyniri
- Hindiba kökü
- Hint irmiği
- Hint yer elması
- İrmik
- Jambon
- Jöle
- Kabartma tozu (saf bikarbonat hariç tüm hamur kabartıcılar)
- Kahve (hazır granül kahve)
- Kakao tozu
- Karabuğday
- Karragenan
- Kavuzlu buğday
- Keçiboynuzu
- Kestane ve kestane unu
- Ketçap (ticari)
- Kızartma yağları
- Krem peynir
- Krema
- Kuru yemişler (tuzlanmış, kavrulmuş, kaplanmış olanlar)
- Kuskus
- Laktoz
- Likörler
- Makarna (her cinsi)
- Margarinler ve tereyağ benzeri
- Maş fasulyesi
- Meyve ve sebze suları (ticari/hazır olanlar)
- Meyveler (konserve olanlar)
- Mısır
- Mısır nişastası ve mısır şurubu
- Mozzarella peyniri
- Nişasta
- Nohut
- Pamuk çekirdeği
- Patates  (beyaz ve tatlı)
- Pektin
- Peynrialtı suyu (toz veya sıvı olan, ticari)
- Peynirler (işlenmiş v sümerlik peynirler)
- Pirinç
- Quinoa
- Reçeller
- Ricotta peyniri
- Sakarin
- Sakız
- Sebzeler (konserve olanlar)
- Selüloz sakızı 
- Sherry İspanyol şarabı
- Sosis/sucuk (katkı maddeleri hazır olanlar)
- Soya 
- Süt (hayvan sütü, soya sütü, pirinç sütü, konserve Hindistan cevizi sütü)
- Süt (kurutulmuş)
- Süt asidi
- Şeker kamışı
- Şeker veya sakaroz (her türlü)
- Tahıllar (hepsi)
- Tapyoka
- Tritikale unu
- Un (tahıllardan üretilmiş)
- Yaban havucu
- Yer elması
- Yoğurt (ticari)
- Yosunlar
- Yulaf 

NOT: Liste GAPS Bağırsak ve Psikoloji kitabından alınmıştır
Uzm. Dr. Natasha Campbell- Mc Bride- Nöroloji ve Beslenme Doktoru




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder