4 Kasım 2018 Pazar

DÖNÜŞÜMÜN ACISI

Bazen daha iyisini istediğinizde hayatınızı cehenneme çevirebilecek durum yaşanabilir, öyle zor dönemler yaşarsınız ki, daha iyisini istediğinize isyan bile edebilirsiniz.
Fakat durum sizin de sandığınız gibi olmayabilir; alışkanlıklarınız, çevreniz, eski bilgileriniz yenilenmek için sizden "kopmak" zorunda, kısacası yeni güzellikler için boşluk yaratılmak üzere. Eski sizdeyken yenisine yer yoktur, bir şekilde sistem sizde yer ayarlıyor.
Eski bildiğinizden kopmak, yeni bilinmeyene yolculuk çok korkutur insanı. Fakat çok da gereklidir, Dünya değişirken, daha iyiye doğru giderken siz ne kadar çok geride kalırsanız daha çok acı çeker ve mutsuzluk sizin en yakın arkadaşınız oluverir.
O yüzden daha iyisini istemekten, geçici acı çekmekten korkmadan, cesurca kabul edip yeniliğe yaşayın.
Buna nasıl başlamalısınız?
Kendinizi sorgulayın, "Hayatınızda eskiyip işinize yaramayan ne var?" ve çıkartın, kendinizden kopartın, göreceksiniz daha iyisi değil, mucizeler sizi bulacaktır. 

23 Ekim 2018 Salı

RUHUN YASALARI- DAN MİLLMAN

Çoğunun Tanrı dediği bir Gizem var; Evrensel Sevgi, Yasalar Sistemi ve Büyük Oluşum denilen Gizem. Oluşum, her birimizde Kendini ifade ediyor. Oluşum mükemmel işliyor. Yaşam yolculuğumuzun bu temel gerçeğini keşfettiğimizde adımımızı nereye atarsak atalım, yol daima ayağımızın altında belirir. 

BİRİNCİ YASA- DENGE YASASI: ORTA YOLU BULMAK
Nasıl yerçekimi evreni bir arada tutan bir yapıştırıcı ise, denge de evrenin sırlarının kapısını açan anahtardır. Denge, beden, zihin ve duygularımız, varlığımızm her boyutu için geçerlidir. Yaptığımız her şeyde, az ya da çok yaptığımızı bize hatırlatır. Yaşam sarkacımız ya da alışkanlıklarımız en uçlara gittiğinde, diğer uca gitmemiz de kaçınılmazdır. 

Dürüst bir yanıt iyi bir başlangıç noktasıdır.
Bir an için insan yaşamının doğal düzeni içinde dengenin önemini düşün, Biz dengenin ürünleriyiz. Bir balık gibi iyi yüzemiyoruz, çitalar kadar hızlı koşamıyoruz, goriller kadar ağır kaldıramıyoruz ama bunların hepsini dengeli bir şekilde yapabiliyoruz. Her insan bedeni içsel dengenin, içsel barışın özlemini duyar ve bu dengeyle en sağlıklı yaşamı sürdürebilir. Şu anda içinde bu dengeyi hissedebiliyor musun?  Dinginlik duygusunu bir referans noktası olarak al; bu senin günlük yaşamındaki dengesizliklerinin farkındalığını artıracak ve dengesizliğe toleransını azaltacaktır. Gevşemenin nasıl bir duygu olduğunu bilmeyen gergin insanlara 'gevşe' denildiğinde gevşeyemeyeceklerdir. Ama bir kez olsun derin gevşeme yaşadıklarında bir referans noktası oluşur. Ondan sonda gergin olduklarını daha kolay anlayabilirler ve gerginliklerinden kurtulmak için ne yapacaklarını bilirler. Sen de gerçek dengenin nasıl hissedildiğini bildiğinde hayatının her alanında nerelerde dengesiz olduğunun farkında olmaya başlarsın. Bu sana içindeki denge merkezine dönmek için otomatik sinyal olarak hizmet eder. Denge yasasını dengesizliklerinin farkında olarak uygularsın. Çok basit ama her zaman kolay değil. Çünkü alışkın olduğun fiziksel ve duygusal dengesizlik ne kadar uçta olursa olsun sana normal gelecektir. Çoğu insanın 'nevroz' dediği şey bir düşüncenin, duygunun, dürtünün ve davranışın dengesizliği ve abartılmış halidir. Bu yüzden gerçek dengeye ulaşmak başlangıçta gerçek dışı ya da garip gelebilir. İçindeki o dingin göle o sakin göle dön. Bak. Dinle! Beslenme, egzersiz, iş ve iletişim alanlarında çok fazla ya da çok az yaparsan bedeninde dalgalar oluşur. Yaşamında ya da bedeninde oluşan bu dalgalara dikkat et. 
Çoğu insan 'Ben-merkez'li olmakla 'bencilliği' karıştırıyor. Ama bir kez kendi dengeni bulduğunda iç huzurunu ve gerçek gücünü de bulacaksın. Bu da yaşamında ve dünyada gerçek bir farklılık yaratacaktır.

Arzular ve bağımlılıklar seni ileriye çeker. Korku, kaçış ve tepkisellikler ise geriye" dedi. "Her türlü uçlar, hatta herhangi bir konuda katı bir tutum dengeni bozar ve konuyu her açıdan görmeni engeller. 
Anlıyor musun?
Dengesiz olduğun zaman bunun sana normal geleceğini söylemiştim. Bu yüzden bildiğin hataları tekrar etmeye devam ediyorsun. Dengeyi bulmak için en hızlı yol, özellikle bildiğin alışık olduğun yolun tam zıddını yapmaktır. Örneğin; insanların seni anlayabilmeleri için çok hızlı ya da çok yavaş konuşuyorsan özellikle sana çok hızlı ya da çok yavaş gelen tonla konuş. Her zaman yaptığın şeye alışık olduğun için, sana normal gelen bu olduğu için davranışını değiştirmeye çalışsan da yine yeterince düzeltemedin. Bu nedenle alışkanlıkları değiştirmek zor gelir. Bu nedenle çoğu insan çok yavaş öğrenir. Bu kez cesur ol. Kimse sana hayatını zorlaştır demedi. Eğer çok uzakta olduğunu düşünüyorsan ... yakınlaş !  
Denge nefesle başlar. Nefes almak ve vermek yaşamın primal ritmidir. Nefes alarak ilham ve enerji dolarsın, Nefes verirken rahatlarsın. Her Nefes bir doğum ve bir ölümdür. Nefes ritminin nasıl ve ne zaman dengesiz olduğuna dikkat et. Duygularının da Nefesinle paralellik gösterdiğinin farkında olacaksın. Kızgınlık hissettiğinde bu duygunu olduğu gibi kabul et ve Nefesini dengele. Acı hissettiğinde acını kucakla ve Nefesini dengele. Korku hissettiğinde korkuna saygı göster ve derin Nefes alarak nefesini dengele. Nefes verdiğinde veriyorsun, aldığında alıyorsun. Eğer verdiğinden daha çok alıyorsan karşılık verme ihtiyacının dengesizliğini ve ilişkilerin bir türlü tamamlanmadığını hissedersin. Eğer verdiğin aldığından daha fazlaysa kendini tükenmiş hissedersin ve bir süre sonra verecek bir şeyin kalmaz.

İKİNCİ YASA- SEÇİMLER YASASI: GÜCÜMÜZE YENİDEN SAHİP ÇIKMAK
Özgür iradenin sorumluluğu hem yıkıcı hem yapıcıdır. Seçimin gücüdür bu. Geleceğimizi büyük ölçüde belirleyen şimdi yaptığımız seçimlerdir. Koşullarımızı her zaman kontrol edemeyiz ama tepkilerimizi seçebiliriz. Seçim gücümüze sahip çıktığımızda dünyada dolu dolu yaşama cesaretini de buluruz. Dışsal güçler ya da idealler ne olursa olsun herhangi bir An’da yolunu değiştirme ve Seçme gücünün farkında olmak denizin derinliklerinden suyun üzerine çıkarak Nefes almaya benzer. An’daki durumuna kıyasla görebildiğin alternatif seçimler seni sarhoş edebilir. Hayatında sana zor gelen, kendini çaresiz hissettiğin ilişkilerin kariyerini ya da herhangi bir şeyi değiştirmek bazen kolay bir yol olarak da görünebilir. Yeni Seçimlerin bazıları uygun hatta gecikmiş de olabilir ama Seçim sorumluluğu da beraberinde getirir. Kendini ifadede etkin ve bilinçli bir sorumluluğu da üstlendiğinde seçimin Şimdi olduğundan daha doyumlu ve gerçek bir seçim olur, kaçış değil. Seçim yasasına uyduğunda yaşamını yaratmak için daha net kararların olur. O zaman acaba doğru mu yapıyorum? Doğru kişiyle mi beraberim? Doğru iş'te mi çalışıyorum? Diye şüpheye düşmezsin. Her gününü dolu dolu seçerek en Yüksek üretkenlikle yaşarsın.


ÜÇÜNCÜ YASA- SÜREÇ YASASI : HAYATI ADIM ADIM YAŞAMAK
Süreç, her seyahatin küçük adımlarıdır. Adım adım her amaca ulaşılır. Süreç, zamanı aşar, sabrı öğretir, dikkatli bir hazırlanmanın sağlam temelini oluşturur. Ve ortaya çıkmayı bekleyen potansiyelimize güvenmeyi sağlar. Kalıcı değişim birkaç dramatik An içinde değil, saat be saat, gün be gün oluşur. Zaman geçtikçe her süreç onarımı da gerektirir. Mutluluğa giden yol daima Onarım altındadır. Doğruyu bulana kadar adım adım hayatı yaşa. Daha sonra yapabileceğin şeyleri bir kenara ayır. Sabır ve disiplin güç birliği yaptığında amacını gerçekleştirecek gayreti de göstermek kolaylaşır. Coşkulu ve istekli olmak hızını belirler ama seni amacına ulaştıran şey gösterdiğin gayrettir. Ödül yalnızca sürecin sonunda bekleyen değildir, sürecin kendisi de Ödüldür.
Bir amaca ulaştığında başka bir amaç yaratırsın, yolculuk asla bitmez.



DÖRDÜNCÜ YASA- ŞİMDİ YASASI: AN’ DA YAŞAMAK
Zaman 'geçmiş'ten 'geleceğe' uzanan bir paradokstur. Zamanın gerçekliği yalnızca zihnimizdedir. Zaman kavramı düşüncenin, dilin ve toplumsa/ fikir birliğinin bir ürünüdür. İşte daha derin bir gerçek: Yalnızca bu an var. An’da yaşamak zihni aydınlatır. Seni endişelerinden özgürleştirir ve yeni bir yaşam biçimi doğurur. Düşüncelerin ne kadar gerçek ve zorunlu görünürse görünsün Şimdi yasasını devreye sokabilirsin. Kendine yalnızca Şimdinin var olduğunu, yalnızca Şimdinin gerçek olduğunu hatırlatabilirsin. Eğer her An’ın kutsallığını görerek her An’a gereken saygıyı gösterirsen içindeki kedi benliğine de saygı göstermiş olursun. İçindeki bilge her şeyin yolunda gittiğini biliyor. An’ı kucakla. Adım adım önündeki sorunların üstesinden gel. Zihnin nerelerde gezinirse gezinsin Bedenin daima şimdi ve buradadır. Aceleci davrandiğini hissettiğinde Şimdiki An’da dinlen. Derin bir Nefes al ve şimdi ve buraya dön.
(kedi'nin asıl anlamı-geçmişi unut, gelecek için endişelenme, An’da yaşa! Herhangi bir an’da kedi gördüğünüzde düşüncelerinizi kontrol edin)

BEŞİNCİ YASA- ŞEFKAT YASASI: İNSANLIĞIMIZIN UYANIŞI
Evren bizi yargılamaz; sadece sonuçları ve dersleri gösterir. Neden- sonuç yasasıyla bize öğrenme ve denge kurma olanaklarını sunar. Şefkat her birimizin o andaki inanç ve kapasite sınırlarımız içinde yapabildiğimizin en iyisini yaptığımızın anlayışını kazanmaktır. Şefkat yasası sınırlı perspektifimizi Sevgiyle aşmamızı gerektiriyor. Bu başa kaldıracağımızdan fazlası olabilir. Sabırlı ve sevecen ol. Her birimizin zihnimizde ve yüreğimizde kabaran olumlu ve olumsuz düşüncelerimiz ve duygularımız var, Ermiş olmak zorunda değilsin. Ama olumsuz düşünceler inanmak ya da tepki göstermek yerine Şefkatin Sevgi ve anlayış suyuyla onları yıkanmasına izin ver. İhtiyaç duyduğun an’da böyle bir şefkati hissedebilmek için arkadaşının, sevgilinin, düşmanın ayaklarının dibinde öldüğünü düşün. Tıpkı bir gün Ruhun ayaklarının dibinde senin uzanacağı gibi. O zaman farklı bakacaksın her şeye, çünkü ölüm eşsiz bir eşitleyicidir. Her birimiz bu dünyayı terk edecek ve sevdiklerimizi geride bırakacağız. Her birimizin umutları ve umutsuzlukları var, her birimizin rüyaları var ve kayıpları var. Hepimiz nedeni bilmeksizin Yaşam denilen gizeminde yapabileceğimizin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.

ALTINCI YASA- GÜVEN YASASI- RUHA GÜVENMEK
Güven, evrensel bilinçle doğrudan bağlantımızdır. Güven işittiğimizden, okuduğumuzdan, öğrendiğimizden daha fazlasını bildiğimizi bize hatırlatır. Hepimizin içinde olan Evrensel Ruhun bilgeliğini, sevgisini hissetmek için görmemiz, dinlememiz ve güvenmemiz yeterlidir.  

Sabah güneşiyle açan çiçekler insana Güven Yasasını hatırlatıyor". Güven dışsal bir Tann'ya inanmayı gerektirmiyor. Çiçeklere inan yeter. Ama çiçeklerin hazzına varan biri Tann'yı da hisseder. Bir inanç olarak değil, mucizenin ve gizemin sarhoşluk duygusu gibi. Güven Yasası senin ve her şeyin içinde varolan sevgiye ve zekaya güvenme duygusudur. Güven kör değildir. Hepimiz dürüst olmayan ve tehlikeli insanları tanıyoruz. Bu yüzden ihtiyatlı ve güçlü olmak zorundayız. Bir Arap bilgesinin dediği gibi 'Tanrı 'ya güven ama eşeğini sağlam kazığa bağla. Güven Yasasını uygulamak için herkesin doğruyu yapacağına güvenmen gerekmiyor. Bu yasanın daha geniş bir anlamı var: Güven, Ruhun her birimiz, her kişi ve her koşul aracılığıyla kendisini ifade ettiğini bilmek demektir. Güven aynı zamanda görünen ne olursa olsun daha iyiye doğru hizmet edildiğinin farkındalığıdır. "Güven insanın atabileceği en büyük adım ve kaldırabileceği en büyük esnekliktir. Ne olursa olsun devam etmeniz gerekiyor. "Güven Yasasını uygulamak için inanman gerekmiyor Gezgin. Ama yaşamını bunu biliyormuş gibi yaşamana rehberlik ediyor. Bu yasanın ışığı altında yaşamını sürdürdüğünde algılamalarında ve deneyimlerinde büyük farklılıklar oluşacaktır. Her zorluğa seni olgunlaştıran bir test olarak bakacaksın. Her zorlukta dersler ve olanaklar bulacaksın.

Güveni, mantığa tercih etmemi mi?- "Güven mantığın zıddı değildir. Güven Yasasını uygulamak yaratıcı bir yaşam için en yapıcı, en pratik ve en mantıklı şeyleri yapmayı sağlar. Bir çiçeğin yapraklarına dokunarak "doğanın en hassas yaşam formlarından biri olan çiçek kısa ömürlüdür. Dikkatsiz bir ayak soğuk bir kış, seller gibi boşanan yağmur, hassas tomurcuk için yaşam-ölüm farkı demektir. Çiçeklerin bize güven konusunda öğretecekleri çok şey var. Kendi yaşamında güven bahçesini suladığın zaman tıpkı bu çiçek gibi yeniden açacaktır.

Güven sahip olduğun bir nesne değildir. O her şeyde kendini ifade eden, gözlerindeki ışığın ardındaki yaratıcılığın merkezinden yayılan, sevecen ve gizemli zekadır.
Günlük yaşamımda böylesine bir güveni nasıl hissedebiliriz?- "Öncelikle Ruhun konuştuğu yüreğinin sezgisel bilgeliğini dinle. Çoğu kişi bakış açılarını geçerli kılmak için öğretmenlere, kitaplara, bilim insanlarına, medyumlara, bir takım insanların yönlendirmelerine ihtiyaç duyuyor.
"Öğretmenlerin ve kitapların değeri vardır. Sana rehber olacak ve ilham verecek kaynak yaşamına değişik şekillerde girer. Ama hazinenin içinde olduğunu asla unutma; hiç kimse sana zaten sahip olmadığın bir şeyi veremez; ancak kendi içsel zenginliğinin kapısını açan anahtarın yerini gösterebilirler. Deneyimden konuşan insanları dinle. Nerede karşılaşırsan karşılaş bilgelikle kucaklaş. Ama her zaman yüreğinin bilgeliğiyle dışarıdan gelen rehberliği tart.
Güven her zaman doğru seçim yapmış olduğunu bilmektir! "Özgüven", doğal olarak kendi doğrudan deneyimlerinle gelişir; bedeninin güdülerine, yüreğinin sezgilerine, zihninin evrensel zekayla bağlantı kurma kapasitesine güvenmeyi öğrenirsin. Yüksek düşünceler, beyninden gelmez ama onun aracılığıyla gelir. Sen, dışsal bilgilerin yüklendiği bir bilgisayar değilsin; yaratıcılıkla kendisini ifade eden evrensel zekanın frekanslarını algılayan bir radyo gibisin. Yapman gereken şey dinlemek ve güvenmek. Güven emin olmadan yaşamaktır. Yaşam pusulanı hissetmek, yüreğinin bir lamba gibi karanlığı aydınlatmasına izin vermektir. Mutlak güven olmadıkça mutlak eminlik duygusu olamaz. Bu her şeyin senin istediğin gibi gideceği anlamına gelmiyor. Ya da ilahi adaletin seni her yaralandığında iyileştirme görevi üstleneceğini göstermiyor. Güzel ya da çirkin her şey bu hayatta olabilir. Küçük aklımız daima en büyük resmi göremez ve en büyük iyiliğimizin hangi yolla olacağını bilemez. Yaşamın karmaşa ve güvensizliği içinde tıpkı çiçek gibi güvenle yaşamayı öğrendiğinde zihninin algılayabileceğinin çok ötesinde Ruhun her yerde, her kişide, her şeyde ifade bulduğunu da görebileceksin.
Güven asla hata yapmamak ve her şeyin istediğin gibi gitmesi anlamına gelmiyor. Güven, esnek olmak, hata yapma riskini almak, hatalarından öğrenmektir. Bir başka deyişle, yaşam sürecine güvenmektir. Ruha bu şekilde güvendiğinde yaşam gücünle doğrudan iletişim içinde yaşamını sürdürüyor olacaksın.





YEDİNCİ YASA- BEKLENTİ YASASI: REALİTEMİZİ GENİŞLETMEK
Enerji düşünceyi takip eder. Hayal edebildiğimizin ötesine değil, ona doğru gideriz. İnandığımız, beklediğimiz, umut ettiğimiz şeyler deneyimlerimizi yaratır ve renklendirir. Mümkün olabileceğini gördüğümüz en derin inançlarımızı genişleterek Yaşam deneyimimizi değiştirebiliriz. Bu dünyada herhangi bir şey ortaya çıkmadan önce birinin düşüncesinde ya da hayalinde var olur. Düşüncelerin dünyayı gördüğün pencereleri renklendirir, inançların, deneyimlerinin yapı taşlarını oluşturur. Bir başka deyişle her olumlu düşünce bir dua dır ve her dua yanıt alır. Nereye bakmayı seçersen onu görürsün, nereye baktığın da, ne görmeyi beklediğine bağlı. Örneğin: insanlara güvenilmez diye bir inancın varsa, dünyayı bu inancının filtresinden görürsün ve inancını destekleyen birçok kanıt da bulursun. İnançların yaptığın seçimleri, gittiğin yönü, hatta arkadaş ve düşman seçimini ve kaderini etkiler. İnançların davranışlarını ve duygularını etkileyen içsel süreci harekete geçirir.
Eğer etrafındaki insanların seni seven kişiler olarak algılarsan kendini rahat hisseder ve enerji alanını genişletirsin. Enerjin ve davranışların insanları sana çeker. Bu beklentilerinin realiteni oluşturduğu yollardan biridir.
Bir şeye yüreğinden inandığında ve kesinlikle bilme duygusunu hissettiğinde o gerçekleşiyor. Günlük yaşamında zihninde pozitif imgeler, olumlu koşullar, başarılı sonuçlar yaratırsan bunlar derin Zihnin tarafından gerçek olarak algılanır ve derin zihnin bu deneyimler doğrultusunda hayatına benzer deneyimleri çeker. Beklenti yasası sana imgeleme ve yarattığın beklentilerle yaşamını şekillendirme gücünün kendi içinde olduğunu hatırlatır. Beklenti yasası eski inançlarımızı ve varsayımlarımızı gözden geçirmenin önemini vurgular. Ancak bunu yaparak bizi engelleyen inançlarımızı bilinçli olarak yenileriyle değiştirebiliriz. Beklenti yasası odaklandığın şeyin büyüdüğünü söyler, sorunlarla savaşmak, sorunlara odaklanmak demektir. Odaklandığın şey enerjiyi çeker, bu nedenle çözümlere odaklan, problemlere değil. Eski simyacılar gibi şüpheyi güvene, korkuyu cesarete dönüştürebilirsin. Yeni Beklentiler yeni Seçimleri getirir, olmak istediğin yeni beklentini düşle ve kesinlikle olacağını bil.


SEKİZİNCİ YASA- ONUR YASASI: GERÇEK DOĞRULARIMIZI YAŞAMAK
Onur, ruhsal yasalarla uyum içinde yaşamak ve davranmaktır. Koşullar bize ne kadar karşı olursa olsun, onurlu yaşamak, içsel gerçeğimizi bilmek, kabul etmek ve ifade etmektir. Başkalarına söylediklerimizle değil, davranışlarımızla ilham vermektir. Onur yasası koşullar ne olursa olsun kendi gerçeğin doğrultusunda yaşamaktır. Kimse seni görmese bile nasıl davrandığın hakkındadır. Onur bütünleşmek demektir, kendimizi bilmek ve kendimiz olmak demektir. Onurlu olduğumuzda davranışlarımız en yüksek amaçlarımızla uyum halindedir. Bedenimiz, zihnimiz, duygularımız ve davranışlarımız en yüksek amaçlarımızla uyum içindedir. Bütün parçaların toplamından daha büyüktür, en derin dürtülerimizi, değerlerimizi, amaçlarımızı anlayana kadar Onurdan bahsetmek anlamsızdır. Kim olduğumuzu sanmak ya da olmak istediğimiz gibi görünmeye çalışmak yerine, olduğumuzu kabul edene dek onurluymuş gibi görünürüz ama onurlu olamayız. Bir kez insan olduğunu kabullendiğinde Onurlu yaşam hiç de zor değildir. Onur mükemmel olmak ya da hata yapmadan yaşamak değildir, hepimiz hata yaparız. Sadece yapabildiğimizin en iyisini yaparız ve hatalarımızdan öğreniriz, bir daha ki sefere daha iyiyi yapabilmek için.


DOKUZUNCU YASA- EYLEM YASASI : YAŞAMI UYGULAMAK
Ne kadar hissedersek ya da bilirsek bilelim, potansiyelimiz ve yeteneklerimiz ne olursa olsun, yalnızca uygulamayla onları gerçekleştirebiliriz. Çoğumuz kendimizi adama, cesaret ve sevgi gibi kavramların ne olduğunu anlıyoruz. Ama ancak bunları uyguladığımızda ne olduklarını bilebiliriz. Yapmak, anlayışı getirir. Uygulamak bilgiyi bilgeliğe dönüştürür. Tırmanmayı göze alan zirvenin de hazzını yaşar, şüphe ve tembellik her yerde. Zihnimiz ve Bedenimiz bile tembel, düşünce ve fikirleri uygulamak enerji, özveri, cesaret ve yürek gerektiriyor, çünkü harekete geçmek Risk almaktır. Yaşamımızı ertelemek için sayısız mazeretlerimiz var, iyi niyet koltuğunda oturuyor ve başkalarının bir şeyler yapmalarını bekliyoruz, Eylem yasası aynı mesajı tekrar ve tekrar ediyor: yapabileceğinin en iyisini yapmak hiç yapmamaktan ve mazeret üretmekten iyidir. Eylem yasası bize cesaret, net bir amaç,kararlılık doğrultusunda tembelliğimizi ve sabırsızlığımızı aşmayı öğretiyor. Her durumda yüreğinin Bilge sesini dinle: ne zaman harekete geçmen, ne zaman sakin kalman gerektiğini duyacaksın.


ONUNCU YASA- DEĞİŞİM YASASI- DOĞANIN MÜZİĞİYLE DANS ETMEK
Doğanın ritmi, dönemleri, devreleri vardır. Mevsim dönemleri, yıldızların ritmi, gel git hareketlerinin devreleri gibi. Mevsimler birbirini itmez. Bulutlar gökyüzünde yarış etmez. Her şey kendi zamanında olur. Tıpkı yükselen ve alçalan okyanus dalgaları gibi. Dünya, değişimin müziğiyle dans ediyor. Mevsimler geçiyor, günler gecelere dönüşüyor. Her şey kendi döngüsünde gelişiyor, değişiyor, büyüyor, ortaya çıkıyor, kayboluyor, doğuyor, ölüyor, geliyor, gidiyor. Doğan batıyor, batan doğuyor. İşte bu Değişim yasası. Mevsimlerin sana öğreteceği çok şey var. Değişim rüzgarları yaşamını alt üst eden şiddetli bir fırtına olarak da, yanaklarını okşayan bir meltem olarak da gelebilir. Değişim sürekli olan tek şeydir ve değişimin kendine özgü yolu, kendine özgü zamanı vardır. Değişimin kendisi zor değildir. Güneşin doğuşu kadar doğal olur. Ama çoğumuz düzen ve kontrol duygusunu yaratabilmek için bildik yollar ararız. Bu yüzden değişimi arzularımız ve isteklerimize bağlı olarak şans ya da felaket olarak algılarız. Yağan yağmura çiftçiler hoş geldin derken, piknik yapanlar lanet okur. Değişim Yasası, tıpkı mevsimlerin değiştiği gibi bize değişmemizi hatırlatır. Hayatımızı eski alışkanlıklarla sürdürmek zorunda değiliz. Geleceğimiz geçmişin bir tekrarı olmamalı. Değişim bizi eninde sonunda daha büyük farkındalığa, bilince ve huzura doğru götürür. Dört mevsim bahçeyle uğraşmak, doğal yaşamdan alacağımız birçok dersi bize öğretir: tohumlar yalnızca kendi türlerini üretir, daima ne ekersen onu biçersin, ekinleri topladığında daima tohumların bir kısmını bir sonraki sezonda ekmek üzere ayırırsın, yeni bir sezonun başlaması için öncekinin tamamlanması gerekir, her tohumun büyümesi, değişmesi ve sonunda ölmesinin zamanı farklıdır, bol ürün almak için toprağı çapalamalısın. Yaşamlarımız da tohumlar ve sezonlar gibidir.

Hayatının her mevsiminin tadını çıkar. Sabırla toprağı hazırla, tohumları ek ve emek ver. Bunları yaparsan emeğinin meyvelerini bollukla alırsın. Mevsimlerin değişimini doğal kabul ettiğin gibi, şans ya da terslik gibi görünen olayları da olduğu gibi kabul et. Kışın beyaz güzelliğinin de, yazın sıcak ve nemli günlerinin de zevkine var. her mevsim, her gün, her an gelir geçer ve hiçbiri asla birbirinin aynı ya da tekrarı değildir. Kış soğuğunun ortasında yazı, yazın bunaltıcı sıcağında kışı özlemek yerine, her mevsimi kendi güzelliğiyle kabul et. Geminin dalgaların üzerinde ilerlemesi gibi, sen de zamanın ve dönüşümün dalgalarıyla uyum içinde ol. Değişim Yasası kendi gelişimimizle nasıl uyum içinde olabileceğimizi de gösterir. Bize doğru zamanlamayı öğretir. 
Her şey için en uygun ve en az uygun zaman vardır. Kapılar açılır ve kapanır; enerjiler yükselir ve düşer. Bir düşünce ya da eylem enerjinin yükselme anında başlarsa, sonuca ulaşmak daha kolay ve hızlı olur. Enerjinin düşüş anına rastlayan düşünce veya eylemin hayata geçmesi ise gerektiğinden fazla zaman alır. O zaman Değişim Yasası, Eylem Yasasıyla birleşerek bilgeliğin bir parçası olan sabrı öğretir. Ne zaman harekete geçmen, ne zaman durman gerektiğini, ne zaman konuşman ne zaman susman gerektiğini, ne zaman çalışman ne zaman dinlenmen gerektiğini ne zaman enerjinin yükseldiğini veya bir sonraki yükselen dalgayı beklemen gerektiğini sana içindeki bilge söyler. 

Kral Solomon içinde müthiş bir karmaşa hissediyordu. Daha sade ve huzur dolu bir yaşamın özlemini çekiyordu. Ülkenin en iyi kuyumcusunu çağırarak, kendisine, içinde her zaman ve her koşulda geçerli, uygun ve doğru olan sözler yazılı sihirli bir yüzük yapmasını istedi; yazılan sözün hem acıların hafiflemesine hem de acı çeken kişinin bilgece bir bakış açısı kazanmasına yardımcı olması gerekiyordu. Usta kuyumcu özel bir yüzük yaptı ama günlerce düşündükten sonra yüzüğe yazacağı sözü buldu. Kuyumcu yüzüğü Kral Solomon'a sundu. Yüzüğün içindeki yazı şuydu: Bu da geçecektir!  

Seninle hayatını kolaylaştıracak basit gerçekleri paylaşmak için varım. Ama sana aydınlanma vaat edemem. Onun kendine göre bir zamanı var. İnsanlar, ceviz kabuğu gibidir: eğer yanlış zamanda açmaya çalışırsan açmak neredeyse imkansızdır. Ama bir kez olgunlaştığında doğru yerine hafifçe dokunmak bile açılması için yeterlidir. Günlük yaşam sizin olgunlaşma sürecinizdir. Bir gün biri ya da bir şey size uygun dokunuşu sağlayacaktır. 



ON BİRİNCİ YASA- TESLİMİYET YASASI: YÜKSEK İRADEYİ KUCAKLAMAK
Teslimiyet, açık kollarla bu anı, bu bedeni, bu hayatı kabul etmektir. Teslimiyet, kendi yolunun önünden çekilerek, yüksek irade ile uyum içinde yaşayabilmektir. Teslimiyet, yüreğin bilgeliğidir. Teslimiyet, pasif bir boyun eğme değildir. Teslimiyet, her zorluğa ruhsal gelişim ve genişleyen farkında/ık olarak bakabilmektir. Bakış açını değiştirebilmek Teslimiyeti öğrenmenin yoludur. En gerçek anlamıyla bu yasa sana An’a teslim olman için yol gösteriyor, ne olursa olsun ve nasıl tepki gösterirsen göster. Olanı kabul edebilmenin yolunu gösteriyor, sadece yaşamın iniş çıkışlarını değil, bedenini, düşüncelerini, duygularını yani kendini kabul edebilmek anlamına geliyor. Yaşam önünde çözmen gereken sorunlar ve testler çıkarmaya devam edecek ama yaşama gergin değil, rahat yaklaştığında en zor durumlarda bile zevk alacak bir şeyler bulabileceksin, tıpkı bir bulamacıyı çözerken, satranç oynarken aldığın zevk gibi. Teslimiyet yasası her Ruhun kendi özgürlüğün kutsallığına saygı duyar. Bundan vazgeçmek zorunda değilsin, yalnızca kendi yolunun önünden çekilmek gerekiyor, küçük arzulardan yüksek seçimler uğruna vazgeçmek sık görünen bir davranış değildir. Hayat bize daima kendi istediklerimiz doğrultusunda olanaklar sunmuyor, bu yüzden isteklerimizin esiri oluyoruz, bu da endişe, çaresizlik ve umutsuzluk yaratıyor. Küçük arzuların peşinden gitmek geçici doyumlar verebiliyor ama kalıcı mutluluk sağlamıyor. Hayatın isteklerini elde etmeye çalışmaktan ibaret olmadığını netçe görebildiğinde elde ettiklerini sevmeyi öğrenmenin ve değeri bilmenin de hayatın ta kendisi olduğunun bilincine erdiğinde, hayatını Teslimiyet yasasıyla uyumlu hale getirmiş olursun. Hangi seviyede uygulamaya geçebileceğine inanıyorsan o noktada hayata kendini aç. Zaman içinde Teslimiyet duygun derinleşecek ve yoğunlaşacaktır, o zaman yağmur bulutlarında pırıl pırıl günden aldığın haz kadar haz duyacak hale geleceksin. Gevşemeyi, rahatlamayı hep hatırla. Gevşeme Bedenin An’a teslim olma yoludur, ne olması gerektiği konusundaki kesin fikirlerinden vazgeçtiğinde her An’a yargı ve beklentiden uzak, doğal ve içten tepkiler verebilirsin. Bağımlılıklarından kurtuldukça daha büyük Özgürlüğe doğru yol alıyorsun. Teslimiyet alçakgönüllülüktür, hayatın, aklın alamayacağı kadar derin bir gizem olduğunu hissedebilmektir. Teslimiyet yasası doğal halinize giden yolu açacak, inancınızın artmasını ve tüm varlıklarla olan temel birlinizin farkına varmanızı sağlayacaktır. Bu Farkındalığın derinliği öylesine güçlüdür ki, evrimimizin insan potansiyeli yolunda hızını arttırarak sizi madde dünyasından çok daha önce varolan spiritüel gerçekliğe doğru götürecektir.


ONİKİNCİ YASA- BÜTÜNLÜK YASASI : BAĞLANTIMIZI HATIRLAMAK
Dünyada farklı yaşamları olan farklı varlıklar gibi görünüyoruz. Ama her farklı yağmur damlası nasıl okyanusun bir parçasıysa her birimiz de Farkında/ık Okyanusunun, Tanrı' nın Bedeninin bir parçasıyız. Hepimizin Bir olduğu yüce gerçeğinin derinliklerinde sevgiyi ve huzuru bul. Korku, kıskançlık ve öfkenin ağırlığını geride bırakarak, anlayışın kanatlarında uç. Şefkat Ülkesine doğru. Bütünlük yasası bir Paradokstur, Farkındalığımızın boyutuna göre hem doğru, hem yanlıştır. Bizim bir ya da çok olduğumuzdur, objektif gerçeklikten çok bakış açımıza bağlıdır. Gündelik bilgi bize ayrı olduğumuzu söyler, Yüksek bilinç ise Bir olduğumuzu. Algı açısının değişmesi bize aynı Bilincin farklı bedenlerde ifadesi olduğumuzu gösterir, tıpkı tüm yaprakların aynı ağacın parçası olduğu gibi. İnsanlık bu yüksek gerçeği görmeyi unutuyor, bunun yerine farklılıklarımıza, ayrılıklarımıza odaklanıyor. Dostlarını, düşmanlarını, tanıdıklarını, yabancıları Tek olanın gözleriyle görmeye başladığında tüm çelişkiler ve çatışmalar çözüme ulaşır, tüm yaralar iyileşir ve tüm paradoks bu temel gerçeğin Işığında paradoks olmaktan çıkar. Bu tüm arayışların sonudur, çünkü o zaman her yerde ve herkes olursun. Tüm korkuların sona erer, çünkü kendinin asla ölmeyen saf Farkındalığın yaşayan gerçeği olduğunu anlarsın. Bütünlük yasası-Ruhun tüm yasaların bütünüdür, eşitlik ve denge hali, yaptığın seçimlere ve yaşam sürecine tam bir güven,sonsuz An içinde adım adım yürüme sabrı Ben’liğinin tüm diğer boyutları için derin anlayış.


SON SÖZ : BİLGENİN ELVEDASI
Arada bir insan yapımı olmayan bir şeye dikkatle bak: bir dağ, bir yıldız, akan bir nehrin kıvrımları. O zaman bilgeliği ve sabrı bileceksin. Daha da ötesi bu dünyada yalnız olmadığını- Sidney Lovett.

Bu yasaları zorlanman için değil, özgürleşmen için, onlar senin kendi derinliğinden gelen yasalar, onlar simyacının Sevgi, Özgürlük, Haz ve Doyum kapılarını açan anahtarları. Onlar insanın gerçek doğasına ve potansiyelinin sınırsızlığına uzanan yolun basamak taşları. Yasaları hatırlamak zorunda değilsin, yaşama yeterli olacaktır, o zaman hayatının nasıl dönüştüğünü göreceksin. Onlar içinde açmak ve büyümek için doğru zamanı bekleyen tohumlardır, bahçıvanı da daima seninle, ihtiyacın olan her yardımı yapmaya hazır bekliyor. Tohumlar kendi zamanları doğrultusunda tomurcuk verdiğinde cesaretin, Sevginin ve anlayışının meyvelerini toplamaya da hazır olacaksın. Tüm bu meyvelerin içinde en güçlü olanı Sevgi yasasıdır. Yüreğinin bilgeliğiyle bağlantını koparırsan diğer meyveleri de tadamazsın. Sevginin olduğu yerde ise başka hiçbir şey gerekli değildir. Bu yasalar içinde tutsak halde duran Sevgiyi özgürleştirmek için var, Sevgiyi özgür bıraktığında bütünün iyiliği doğrultusunda vereceğin hizmetin yarattığı olağanüstü tadını da alacaksın. Senin geleceğin de, tüm insanlığın geleceği de Işığa doğru giden yolda Yaratıcı’nın ve tüm Yaratılanların bir ve bütün olduğu gerçeğine ulaşan yoldadır. Gökyüzü ne kadar karanlık görünürse görünsün bulutların ardında Güneşin daima parladığını, her An Sevgiyle sarmaladığını ve içindeki saf Işığın eve dönmen için sana daima rehberlik edeceğini bil!




6 Eylül 2018 Perşembe

KAN GRUBUNA GÖRE BESLENME LİSTESİ "0" GRUBU

ETLER
AT ETİ- Nötr
BILDIRCIN- Zararlı
DANA- Yararlı
DEVE KUŞU- Nötr
GEYİK- Yararlı
HİNDİ- Nötr
KARACİĞER- Yararlı
KAZ- Nötr
KEÇİ- Nötr
KEKLİK- Nötr
KOYUN- Yararlı
KUZU- Yararlı
ÖRDEK- Nötr
SIĞIR- Yararlı
SÜLÜN- Nötr
TAVŞAN- Nötr
TAVUK- Yararlı
UYKULUK- Yararlı
YÜREK- Yararlı

BALIK/ DENİZ ÜRÜNLERİ
AHTAPOT- Zararlı
ALABALIK- Nötr
BARAKÜDA- Zararlı
BARLAM- Nötr
DENİZ TARAĞI- Nötr
GÜMÜŞ BALIĞI- Nötr
HAMSİ- Nötr
HAVYAR- Nötr
İSTAKOZ- Nötr
İSTRİDYE- Nötr
KALAMAR- Zararlı
KALKAN- Yararlı
KARİDES- Nötr
KILIÇ BALIĞI- Yararlı
KÖPEK BALIĞI- Nötr
LAMBUKA- Nötr
LEVREK- Yararlı
LÜFER- Nötr
MAYMUN BALIĞI- Nötr
MERSİN BALIĞI- Nötr
MEZGİT- Nötr
MİDYE- Nötr
MORİNA- Yararlı
ORFOZ- Nötr
PALAMUT- Nötr
RİNGA- Nötr
SALYANGOZ- Nötr
SARDALYA- Nötr
SAZAN- Nötr
SOMON- Nötr
TATLI SU KEFALİ- Nötr
TEKİR- Nötr
TIRSİ- Yararlı
TON BALIĞI- Nötr
TURNA- Nötr
USKUMRU- Nötr
VANTUZ- Nötr
YAYIN BALIĞI- Zararlı
YENGEÇ- Nötr
YILAN BALIĞI- Nötr

SÜT ÜRÜNLERİ
AMERİKAN PEYNİRİ- Zararlı
BEYAZ PEYNİR- Nötr
BRİE PEYNİRİ- Zararlı
CAMEMBERT PEYNİRİ- Zararlı
CHEDDAR PEYNİRİ- Zararlı
DONDURMA- Zararlı
EDAM PEYNİRİ- Zararlı
EKŞİ KREMA- Zararlı
EMMENTHAL PEYNİRİ- Zararlı
GROUDA PEYNİRİ- Zararlı
İNEK SÜTÜ(YAM YAĞLI)- Zararlı
İNEK SÜTÜ(YAĞSIZ)- Zararlı
İSVİÇRE PEYNİRİ- Zararlı
KAYMAK- Zararlı
KAZEİN- Zararlı
KEÇİ PEYNİRİ- Nötr
KEFİR- Zararlı
KREM PEYNİR- Zararlı
MAVİ PEYNİR- Zararlı
MOZARELLA PEYNİRİ- Nötr
PARMESAN PEYNİRİ- Zararlı
RİCOTTA PEYNİRİ- Zararlı
SÜZME PEYNİRİ- Zararlı
TAZE PEYNİR- Nötr
TEREYAĞ- Nötr
YOĞURT- Zararlı

YUMURTA
BILDIRCIN YUMURTASI- Zararlı
KAZ YUMURTASI- Zararlı
ÖRDEK YUMURTASI- Nötr
TAVUK YUMURTASI- Nötr

BAKLAGİLLER
BAKLA- Nötr
BÖBREK FASULYE- Zararlı
KURU FASULYE- Nötr
LİMA FASULYE- Nötr
MERCİMEK- Zararlı
NOHUT- Nötr
SOYA FASULYESİ- Nötr
SOYA KEKİ(TOFU)- Nötr
SOYA PEYNİRİ- Nötr
SOYA SÜTÜ- Nötr
TAZE FASULYE- Nötr

KURUYEMİŞLER
AMERİKAN CEVİZİ- Nötr
ANTEP FISTIĞI- Zararlı
AYÇEKİRDEĞİ- Zararlı
BADEM- Nötr
KAJU-  Zararlı
CEVİZ- Yararlı
ÇAM FISTIĞI- Nötr
FINDIK- Nötr
HAŞHAŞ- Zararlı
KABAK ÇEKİRDEĞİ- Yararlı
KESTANE- Zararlı
KETEN TOHUMU- Yararlı
PECAN CEVİZİ- Nötr
SUSAM/ TAHİN- Nötr
TUZLU FISTIK- Zararlı

HUBUBAT
AK DARI- Nötr
ARPA-Zararlı
BEYAZ BUĞDAY EKMEĞİ- Zararlı
BUĞDAY KEPEĞİ- Zararlı
BUĞDAY TOHUMU- Zararlı
BUĞDAY UNU- Zararlı
BULGUR- Zararlı
ÇAVDAR- Nötr
ÇİMLENDİRİRLMİŞ EKMEK- Zararlı
ESSENE EKMEĞİ- Yararlı
EZİKİEL EKMEĞİ- Nötr
GLUTENSİZ EKMEK- Nötr
KIZIL BUĞDAY- Nötr
MISIR- Zararlı
MISIR NİŞASTASI- Zararlı
PİRİNÇ- Nötr
PİRİNÇ KEKİ- Nötr
SOYA- Nötr
TAM BUĞDAY EKMEĞİ- Zararlı
YULAF- Nötr

SEBZELER
ALOE VERA- Zararlı
ARDIÇ- Zararlı
BAL KABAĞI- Yararlı
BAMBU- Nötr
BAMYA- Yararlı
BEZELYE- Nötr
BİBER(KIRMIZI/ CAYENNE)- Yararlı
BİBER (YEŞİL/SARI/ JALAPENO)- Nötr
BROKOLİ- Yararlı
DENİZ BÖRÜLCESİ- Yararlı
DENİZ YOSUNU- Yararlı
DEREOTU- Nötr
DOMATES- Nötr
ENGİNAR- Yararlı
FRENK MAYDANOZU- Nötr
FRENK SOĞANI- Nötr
HARDAL OTU- Zararlı
HAVUÇ- Nötr
HAVUÇ SUYU- Nötr
HİNDİBA- Yararlı
ISPANAK- Yararlı
KABAK- Nötr
KABAYONCA FİLİZİ- Zararlı
KAPARI- Zararlı
KARA LAHANA- Yararlı
KARNİBAHAR- Zararlı
KEREVİZ- Nötr
KEREVİZ SUYU- Nötr
KURU SOĞAN- Yararlı
KUŞKONMAZ- Nötr
LAHANA- Nötr
LAHANA SUYU- Nötr
MANTAR(ÇİFTLİK)- Zararlı
MANTAR (OYSTER)- Nötr
MANTAR (PORTOBELLO)- Nötr
MANTAR (SHİİTAKE)- Zararlı
MARUL- Yararlı
MAYDANOZ- Yararlı
NANE- Nötr
PANCAR- Nötr
PATATES- Zararlı
PATLICAN- Nötr
PAZI- Yararlı
PIRASA- Zararlı
RADİKA- Yararlı
RAVENT- Zararlı
REZENE- Nötr
ROKA- Nötr
SALATALIK- Zararlı
SARIMSAK- Nötr
SEMİZOTU- Nötr
SU KABAĞI- Nötr
SU YOSUNU- Yararlı
ŞALGAM- Yararlı
TATLI PATATES- Yararlı
TURŞU (SALAMURADA)- Zararlı
TURŞU (SİRKEDE)- Zararlı
YABAN HAVUCU- Yararlı
YABAN TURPU- Yararlı
YER ELMASI- Nötr
YEŞİL SOĞAN- Nötr
ZENCEFİL- Yararlı
ZEYTİN- Nötr

MEYVELER
AHUDUDU- Nötr
ANANAS- Nötr
ARMUT- Nötr
AVOKADO- Zararlı
AYVA- Nötr
BEKTAŞİ ÜZÜMÜ- Nötr
BÖĞÜRTLEN- Zararlı
ÇİLEK- Nötr
DUT- Nötr
ELMA- Nötr
ERİK- Yararlı
GREYFURT- Nötr
GUAVA- Yararlı
HİNDİSTAN CEVİZİ- Zararlı
HURMA- Nötr
İNCİR- Yararlı
KARPUZ- Nötr
KAVUN- Zararlı
KAYISI- Nötr
KIZILCIK- Nötr
KİRAZ- Yararlı
KİVİ- Zararlı
KURU ERİK- Yararlı
KURU İNCİR- Yararlı
KURU ÜZÜM- Nötr
KUŞÜZÜMÜ- Nötr
LİMON- Nötr
LİMONLU SU- Nötr
MANDALİNA- Zararlı
MANGO- Yararlı
MİSK KAVUNU- Nötr
MUZ- Yararlı
NAR- Nötr
NEKTARİN- Nötr
PAPAYA- Nötr
PERS KAVUNU- Nötr
PORTAKAL- Zararlı
ŞEFTALİ- Nötr
TRABZON HURMASI- Nötr
ÜZÜM- Nötr
YABAN MERSİNİ- Yararlı

YAĞLAR
AYÇİÇEK YAĞI- Zararlı
BADEM YAĞI- Nötr
CEVİZ YAĞI- Nötr
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI- Zararlı
KETEN TOHUMU YAĞI- Yararlı
KUŞÜZÜMÜ ÇEKİRDEĞİ YAĞI- Nötr
MISIR YAĞI- Zararlı
MORİNA BALIĞI KARACİĞER YAĞI- Nötr
PAMUK YAĞI- Zararlı
SOYA YAĞI- Zararlı
SUSAM YAĞI- Nötr
ZEYTİN YAĞI- Yararlı

BAHARATLAR
ADAÇAYI- Nötr
AKASYA- Zararlı
ANASON- Nötr
BERGAMUT- Nötr
BİBERİYE- Nötr
ÇİKOLATA- Nötr
DEFNE- Nötr
FESLEĞEN- Nötr
HARDAL- Nötr
KAKULE- Nötr
KARABİBER- Zararlı
KARANFİL- Nötr
KEÇİ BOYNUZU(HARNUP)- Yararlı
KEKİK- Nötr
KIRMIZI BİBER- Nötr
KİMYON- Nötr
KİŞNİŞ- Nötr
KÖRİ- Yararlı
MERCANKÖŞK- Nötr
MEYANKÖKÜ- Nötr
SAFRAN- Nötr
SİNAMEKİ- Nötr
TARÇIN- Nötr
TARHUN- Nötr
VANİLYA- Nötr
YENİ BAHAR- Nötr
ZERÇEDAL- Yararlı

İÇECEKLER
ASİTLİ İÇECEKLER (KOLA..VS)- Zararlı
KAHVE- Zararlı
MADEN SUYU- Zararlı
YEŞİL ÇAY- Yararlı

KAN GRUBUNA GÖRE BESLENME LİSTESİ "B" GRUBU

ETLER
AT ETİ- Zararlı
BILDIRCIN- Zararlı
DANA- Nötr
DEVE KUŞU- Nötr
GEYİK- Yararlı
HİNDİ- Nötr
KARACİĞER- Nötr
KAZ- Zararlı
KEÇİ- Yararlı
KEKLİK- Zararlı
KOYUN- Yararlı
KUZU- Yararlı
ÖRDEK- Zararlı
SIĞIR- Nötr
SÜLÜN- Nötr
TAVŞAN- Yararlı
TAVUK- Zararlı
UYKULUK- Zararlı
YÜREK- Zararlı

BALIK/ DENİZ ÜRÜNLERİ
AHTAPOT- Zararlı
ALABALIK- Zararlı
BARAKÜDA- Zararlı
BARLAM- Yararlı
DENİZ TARAĞI- Nötr
GÜMÜŞ BALIĞI- Nötr
HAMSİ- Zararlı
HAVYAR- Yararlı
İSTAKOZ- Zararlı
İSTRİDYE- Zararlı
KALAMAR- Nötr
KALKAN- Yararlı
KARİDES- Zararlı
KILIÇ BALIĞI- Nötr
KÖPEK BALIĞI- Nötr
LAMBUKA- Yararlı
LEVREK- Zararlı
LÜFER- Nötr
MAYMUN BALIĞI- Yararlı
MERSİN BALIĞI- Zararlı
MEZGİT- Yararlı
MİDYE- Zararlı
MORİNA- Yararlı
ORFOZ- Zararlı
PALAMUT- Nötr
RİNGA- Nötr
SALYANGOZ- Zararlı
SARDALYA- Yararlı
SAZAN- Nötr
SOMON- Yararlı
TATLI SU KEFALİ- Nötr
TEKİR- Nötr
TIRSİ- Yararlı
TON BALIĞI- Nötr
TURNA- Yararlı
USKUMRU- Yararlı
VANTUZ- Nötr
YAYIN BALIĞI- Nötr
YENGEÇ- Zararlı
YILAN BALIĞI- Zararlı

SÜT ÜRÜNLERİ
AMERİKAN PEYNİRİ- Zararlı
BEYAZ PEYNİR- Yararlı
BRİE PEYNİRİ- Nötr
CAMEMBERT PEYNİRİ- Nötr
CHEDDAR PEYNİRİ- Nötr
DONDURMA- Zararlı
EDAM PEYNİRİ- Nötr
EKŞİ KREMA- Nötr
EMMENTHAL PEYNİRİ- Nötr
GROUDA PEYNİRİ- Nötr
İNEK SÜTÜ(YAM YAĞLI)- Yararlı
İNEK SÜTÜ(YAĞSIZ)- Yararlı
İSVİÇRE PEYNİRİ- Nötr
KAYMAK- Nötr
KAZEİN- Nötr
KEÇİ PEYNİRİ- Yararlı
KEFİR- Yararlı
KREM PEYNİR- Nötr
MAVİ PEYNİR- Zararlı
MOZARELLA PEYNİRİ- Yararlı
PARMESAN PEYNİRİ- Nötr
RİCOTTA PEYNİRİ- Yararlı
SÜZME PEYNİRİ- Yararlı
TAZE PEYNİR- Yararlı
TEREYAĞ- Nötr
YOĞURT- Yararlı

YUMURTA
BILDIRCIN YUMURTASI- Zararlı
KAZ YUMURTASI- Zararlı
ÖRDEK YUMURTASI- Zararlı
TAVUK YUMURTASI- Nötr

BAKLAGİLLER
BAKLA- Nötr
BÖBREK FASULYE- Yararlı
KURU FASULYE- Nötr
LİMA FASULYE- Yararlı
MERCİMEK- Zararlı
NOHUT- Zararlı
SOYA FASULYESİ- Nötr
SOYA KEKİ(TOFU)- Zararlı
SOYA PEYNİRİ- Zararlı
SOYA SÜTÜ- Zararlı
TAZE FASULYE- Nötr

KURUYEMİŞLER
AMERİKAN CEVİZİ- Nötr
ANTEP FISTIĞI- Zararlı
AYÇEKİRDEĞİ- Zararlı
BADEM- Nötr
KAJU- Zararlı
CEVİZ- Yararlı
ÇAM FISTIĞI- Zararlı
FINDIK- Zararlı
HAŞHAŞ- Zararlı
KABAK ÇEKİRDEĞİ- Zararlı
KESTANE- Nötr
KETEN TOHUMU- Nötr
PECAN CEVİZİ- Nötr
SUSAM/ TAHİN- Zararlı
TUZLU FISTIK- Zararlı

HUBUBAT
AK DARI- Yararlı
ARPA- Nötr
BEYAZ BUĞDAY EKMEĞİ- Nötr
BUĞDAY KEPEĞİ- Zararlı
BUĞDAY TOHUMU- Zararlı
BUĞDAY UNU- Zararlı
BULGUR- Zararlı
ÇAVDAR- Zararlı
ÇİMLENDİRİRLMİŞ EKMEK- Nötr
ESSENE EKMEĞİ- Yararlı
EZİKİEL EKMEĞİ- Yararlı
GLUTENSİZ EKMEK- Nötr
KIZIL BUĞDAY- Yararlı
MISIR- Zararlı
MISIR NİŞASTASI- Zararlı
PİRİNÇ- Nötr
PİRİNÇ KEKİ- Yararlı
SOYA- Nötr
TAM BUĞDAY EKMEĞİ- Zararlı
YULAF- Yararlı

SEBZELER
ALOE VERA- Zararlı
ARDIÇ- Zararlı
BAL KABAĞI- Zararlı
BAMBU- Nötr
BAMYA- Nötr
BEZELYE- Nötr
BİBER(KIRMIZI/ CAYENNE)- Yararlı
BİBER (YEŞİL/SARI/ JALAPENO)- Yararlı
BROKOLİ- Yararlı
DENİZ BÖRÜLCESİ- Nötr
DENİZ YOSUNU- Nötr
DEREOTU- Nötr
DOMATES- Zararlı
ENGİNAR- Zararlı
FRENK MAYDANOZU- Nötr
FRENK SOĞANI- Nötr
HARDAL OTU- Yararlı
HAVUÇ- Yararlı
HAVUÇ SUYU- Nötr
HİNDİBA- Nötr
ISPANAK- Nötr
KABAK- Nötr
KABAYONCA FİLİZİ- Nötr
KAPARI- Nötr
KARA LAHANA- Yararlı
KARNİBAHAR- Yararlı
KEREVİZ- Nötr
KEREVİZ SUYU- Nötr
KURU SOĞAN- Nötr
KUŞKONMAZ- Nötr
LAHANA- Yararlı
LAHANA SUYU- Yararlı
MANTAR(ÇİFTLİK)- Nötr
MANTAR (OYSTER)- Nötr
MANTAR (PORTOBELLO)- Nötr
MANTAR (SHİİTAKE)- Yararlı
MARUL- Nötr
MAYDANOZ- Yararlı
NANE- Nötr
PANCAR- Yararlı
PATATES- Nötr
PATLICAN- Yararlı
PAZI- Nötr
PIRASA- Nötr
RADİKA- Nötr
RAVENT- Zararlı
REZENE- Nötr
ROKA- Nötr
SALATALIK- Nötr
SARIMSAK- Nötr
SEMİZOTU- Nötr
SU KABAĞI- Nötr
SU YOSUNU- Nötr
ŞALGAM- Nötr
TATLI PATATES- Yararlı
TURŞU (SALAMURADA)- Nötr
TURŞU (SİRKEDE)- Nötr
YABAN HAVUCU- Yararlı
YABAN TURPU- Nötr
YER ELMASI- Yararlı
YEŞİL SOĞAN- Nötr
ZENCEFİL- Yararlı
ZEYTİN- Zararlı

MEYVELER
AHUDUDU- Nötr
ANANAS- Yararlı
ARMUT- Nötr
AVOKADO- Zararlı
AYVA- Nötr
BEKTAŞİ ÜZÜMÜ- Nötr
BÖĞÜRTLEN- Nötr
ÇİLEK- Nötr
DUT- Nötr
ELMA- Nötr
ERİK- Yararlı
GREYFURT- Nötr
GUAVA- Nötr
HİNDİSTAN CEVİZİ- Zarrlı
HURMA- Nötr
İNCİR- Nötr
KARPUZ- Yararlı
KAVUN- Nötr
KAYISI- Nötr
KIZILCIK- Yararlı
KİRAZ- Nötr
KİVİ- Nötr
KURU ERİK- Nötr
KURU İNCİR- Nötr
KURU ÜZÜM- Nötr
KUŞÜZÜMÜ- Nötr
LİMON- Nötr
LİMONLU SU- Nötr
MANDALİNA- Nötr
MANGO- Nötr
MİSK KAVUNU- Nötr
MUZ- Yararlı
NAR- Zararlı
NEKTARİN- Nötr
PAPAYA- Yararlı
PERS KAVUNU- Nötr
PORTAKAL- Nötr
ŞEFTALİ- Nötr
TRABZON HURMASI- Zararlı
ÜZÜM- Yararlı
YABAN MERSİNİ- Nötr

YAĞLAR
AYÇİÇEK YAĞI- Zararlı
BADEM YAĞI- Nötr
CEVİZ YAĞI- Nötr
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI- Zararlı
KETEN TOHUMU YAĞI- Nötr
KUŞÜZÜMÜ ÇEKİRDEĞİ YAĞI- Nötr
MISIR YAĞI- Zararlı
MORİNA BALIĞI KARACİĞER YAĞI- Nötr
PAMUK YAĞI- Zararlı
SOYA YAĞI- Zararlı
SUSAM YAĞI- Zararlı
ZEYTİN YAĞI- Yararlı

BAHARATLAR
ADAÇAYI- Nötr
AKASYA- Zararlı
ANASON- Nötr
BERGAMUT- Nötr
BİBERİYE- Nötr
ÇİKOLATA- Nötr
DEFNE- Nötr
FESLEĞEN- Nötr
HARDAL- Nötr
KAKULE- Nötr
KARABİBER- Zararlı
KARANFİL- Nötr
KEÇİ BOYNUZU(HARNUP)- Nötr
KEKİK- Nötr
KIRMIZI BİBER- Nötr
KİMYON- Nötr
KİŞNİŞ- Nötr
KÖRİ- Yararlı
MERCANKÖŞK- Nötr
MEYANKÖKÜ- Yararlı
SAFRAN- Nötr
SİNAMEKİ- Nötr
TARÇIN- Zararlı
TARHUN- Nötr
VANİLYA- Nötr
YENİ BAHAR- Zararlı
ZERÇEDAL- Nötr

İÇECEKLER
ASİTLİ İÇECEKLER (KOLA..VS)- Zararlı
KAHVE- Nötr
MADEN SUYU- Zararlı
YEŞİL ÇAY- Yararlı

KAN GRUBUNA GÖRE BESLENME LİSTESİ "AB" GRUBU

ETLER
AT ETİ- Zararlı
BILDIRCIN- Zararlı
DANA- Zararlı
DEVE KUŞU- Nötr
GEYİK- Zararlı
HİNDİ- Yararlı
KARACİĞER- Nötr
KAZ- Zararlı
KEÇİ- Nötr
KEKLİK- Zararlı
KOYUN- Nötr
KUZU- Nötr
ÖRDEK- Zararlı
SIĞIR- Zararlı
SÜLÜN- Nötr
TAVŞAN- Nötr
TAVUK- Zararlı
UYKULUK- Zararlı
YÜREK- Zararlı

BALIK/ DENİZ ÜRÜNLERİ
AHTAPOT- Zararlı
ALABALIK- Zararlı
BARAKÜDA- Zararlı
BARLAM- Zararlı
DENİZ TARAĞI- Nötr
GÜMÜŞ BALIĞI- Nötr
HAMSİ- Zararlı
HAVYAR- Nötr
İSTAKOZ- Zararlı
İSTRİDYE- Zararlı
KALAMAR- Nötr
KALKAN- Zararlı
KARİDES- Zararlı
KILIÇ BALIĞI- Nötr
KÖPEK BALIĞI- Nötr
LAMBUKA-Yararlı
LEVREK- Zararlı
LÜFER- Nötr
MAYMUN BALIĞI- Yararlı
MERSİN BALIĞI- Zararlı
MEZGİT- Zararlı
MİDYE- Nötr
MORİNA- Yararlı
ORFOZ- Nötr
PALAMUT- Nötr
RİNGA- Nötr
SALYANGOZ- Yararlı
SARDALYA- Yararlı
SAZAN- Nötr
SOMON- Yararlı
TATLI SU KEFALİ- Nötr
TEKİR- Nötr
TIRSİ- Yararlı
TON BALIĞI- Yararlı
TURNA- Yararlı
USKUMRU- Yararlı
VANTUZ- Nötr
YAYIN BALIĞI- Nötr
YENGEÇ- Zararlı
YILAN BALIĞI- Zararlı

SÜT ÜRÜNLERİ
AMERİKAN PEYNİRİ- Zararlı
BEYAZ PEYNİR- Yararlı
BRİE PEYNİRİ- Zararlı
CAMEMBERT PEYNİRİ- Zararlı
CHEDDAR PEYNİRİ- Nötr
DONDURMA- Zararlı
EDAM PEYNİRİ- Nötr
EKŞİ KREMA- Yararlı
EMMENTHAL PEYNİRİ- Nötr
GROUDA PEYNİRİ- Nötr
İNEK SÜTÜ(TAM YAĞLI)- Zararlı
İNEK SÜTÜ(YAĞSIZ)- Nötr
İSVİÇRE PEYNİRİ- Nötr
KAYMAK- Zararlı
KAZEİN- Nötr
KEÇİ PEYNİRİ- Yararlı
KEFİR- Yararlı
KREM PEYNİR- Nötr
MAVİ PEYNİR- Zararlı
MOZARELLA PEYNİRİ- Yararlı
PARMESAN PEYNİRİ- Zararlı
RİCOTTA PEYNİRİ- Yararlı
SÜZME PEYNİRİ- Yararlı
TAZE PEYNİR- Yararlı
TEREYAĞ- Zararlı
YOĞURT- Yararlı

YUMURTA
BILDIRCIN YUMURTASI- Nötr
KAZ YUMURTASI- Nötr
ÖRDEK YUMURTASI- Zararlı
TAVUK YUMURTASI- Nötr

BAKLAGİLLER
BAKLA- Zararlı
BÖBREK FASULYE- Zararlı
KURU FASULYE- Nötr
LİMA FASULYE- Zararlı
MERCİMEK- Nötr
NOHUT- Zararlı
SOYA FASULYESİ- Yararlı
SOYA KEKİ(TOFU)- Yararlı
SOYA PEYNİRİ- Nötr
SOYA SÜTÜ- Nötr
TAZE FASULYE- Nötr

KURUYEMİŞLER
AMERİKAN CEVİZİ- Nötr
ANTEP FISTIĞI- Nötr
AYÇEKİRDEĞİ- Zararlı
BADEM- Nötr
KAJU-  Nötr
CEVİZ- Yararlı
ÇAM FISTIĞI- Nötr
FINDIK- Zararlı
HAŞHAŞ- Zararlı
KABAK ÇEKİRDEĞİ- Zararlı
KESTANE- Yararlı
KETEN TOHUMU- Nötr
PECAN CEVİZİ- Nötr
SUSAM/ TAHİN- Zararlı
TUZLU FISTIK- Yararlı

HUBUBAT
AK DARI- Yararlı
ARPA- Nötr
BEYAZ BUĞDAY EKMEĞİ- Nötr
BUĞDAY KEPEĞİ- Nötr
BUĞDAY TOHUMU- Nötr
BUĞDAY UNU- Nötr
BULGUR- Nötr
ÇAVDAR- Yararlı
ÇİMLENDİRİRLMİŞ EKMEK- Nötr
ESSENE EKMEĞİ- Yararlı
EZİKİEL EKMEĞİ- Yararlı
GLUTENSİZ EKMEK- Nötr
KIZIL BUĞDAY- Yararlı
MISIR- Zararlı
MISIR NİŞASTASI- Zararlı
PİRİNÇ- Nötr
PİRİNÇ KEKİ- Yararlı
SOYA- Yararlı
TAM BUĞDAY EKMEĞİ- Nötr
YULAF- Yararlı

SEBZELER
ALOE VERA- Zararlı
ARDIÇ- Nötr
BAL KABAĞI- Nötr
BAMBU- Nötr
BAMYA- Nötr
BEZELYE- Nötr
BİBER(KIRMIZI/ CAYENNE)- Zararlı
BİBER (YEŞİL/SARI/ JALAPENO)- Zararlı
BROKOLİ- Yararlı
DENİZ BÖRÜLCESİ- Nötr
DENİZ YOSUNU- Nötr
DEREOTU- Nötr
DOMATES- Nötr
ENGİNAR- Zararlı
FRENK MAYDANOZU- Nötr
FRENK SOĞANI- Nötr
HARDAL OTU- Yararlı
HAVUÇ- Nötr
HAVUÇ SUYU- Yararlı
HİNDİBA- Nötr
ISPANAK- Nötr
KABAK- Nötr
KABAYONCA FİLİZİ- Yararlı
KAPARI- Zararlı
KARA LAHANA- Yararlı
KARNİBAHAR- Yararlı
KEREVİZ- Nötr
KEREVİZ SUYU- Yararlı
KURU SOĞAN- Nötr
KUŞKONMAZ- Nötr
LAHANA- Nötr
LAHANA SUYU- Yararlı
MANTAR(ÇİFTLİK)- Nötr
MANTAR (OYSTER)- Nötr
MANTAR (PORTOBELLO)- Nötr
MANTAR (SHİİTAKE)- Zararlı
MARUL- Nötr
MAYDANOZ- Yararlı
NANE- Nötr
PANCAR- Yararlı
PATATES- Nötr
PATLICAN- Yararlı
PAZI- Nötr
PIRASA- Nötr
RADİKA- Nötr
RAVENT- Zararlı
REZENE- Nötr
ROKA- Nötr
SALATALIK- Yararlı
SARIMSAK- Yararlı
SEMİZOTU- Nötr
SU KABAĞI- Nötr
SU YOSUNU- Nötr
ŞALGAM- Nötr
TATLI PATATES- Yararlı
TURŞU (SALAMURADA)- Zararlı
TURŞU (SİRKEDE)- Zararlı
YABAN HAVUCU- Yararlı
YABAN TURPU- Nötr
YER ELMASI- Yararlı
YEŞİL SOĞAN- Nötr
ZENCEFİL- Nötr
ZEYTİN- Nötr

MEYVELER
AHUDUDU-Nötr
ANANAS- Yararlı
ARMUT- Nötr
AVOKADO- Zararlı
AYVA- Zararlı
BEKTAŞİ ÜZÜMÜ- Yararlı
BÖĞÜRTLEN- Nötr
ÇİLEK- Nötr
DUT- Nötr
ELMA- Nötr
ERİK- Yararlı
GREYFURT- Yararlı
GUAVA- Zararlı
HİNDİSTAN CEVİZİ- Zararlı
HURMA- Nötr
İNCİR- Yararlı
KARPUZ- Yararlı
KAVUN- Nötr
KAYISI- Nötr
KIZILCIK- Yararlı
KİRAZ- Yararlı
KİVİ- Yararlı
KURU ERİK- Nötr
KURU İNCİR- Yararlı
KURU ÜZÜM- Nötr
KUŞÜZÜMÜ- Nötr
LİMON- Yararlı
LİMONLU SU- Nötr
MANDALİNA- Nötr
MANGO- Zararlı
MİSK KAVUNU- Nötr
MUZ- Zararlı
NAR- Zararlı
NEKTARİN- Nötr
PAPAYA- Nötr
PERS KAVUNU- Nötr
PORTAKAL- Zararlı
ŞEFTALİ- Nötr
TRABZON HURMASI- Zararlı
ÜZÜM- Yararlı
YABAN MERSİNİ- Nötr

YAĞLAR
AYÇİÇEK YAĞI- Zararlı
BADEM YAĞI- Nötr
CEVİZ YAĞI- Yararlı
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI- Zararlı
KETEN TOHUMU YAĞI- Nötr
KUŞÜZÜMÜ ÇEKİRDEĞİ YAĞI- Nötr
MISIR YAĞI- Zararlı
MORİNA BALIĞI KARACİĞER YAĞI- Nötr
PAMUK YAĞI- Zararlı
SOYA YAĞI- Nötr
SUSAM YAĞI- Zararlı
ZEYTİN YAĞI- Yararlı

BAHARATLAR
ADAÇAYI- Nötr
AKASYA- Zararlı
ANASON- Nötr
BERGAMUT- Nötr
BİBERİYE- Nötr
ÇİKOLATA- Nötr
DEFNE- Nötr
FESLEĞEN- Nötr
HARDAL- Nötr
KAKULE- Nötr
KARABİBER- Zararlı
KARANFİL- Nötr
KEÇİ BOYNUZU(HARNUP)- Nötr
KEKİK- Yararlı
KIRMIZI BİBER- Nötr
KİMYON- Nötr
KİŞNİŞ- Nötr
KÖRİ- Yararlı
MERCANKÖŞK- Nötr
MEYANKÖKÜ- Nötr
SAFRAN- Nötr
SİNAMEKİ- Nötr
TARÇIN- Nötr
TARHUN- Nötr
VANİLYA- Nötr
YENİ BAHAR- Zararlı
ZERÇEDAL- Nötr

İÇECEKLER
ASİTLİ İÇECEKLER (KOLA..VS)- Zararlı
KAHVE- Zararlı
MADEN SUYU- Zararlı
YEŞİL ÇAY- Yararlı

KAN GRUBUNA GÖRE BESLENME LİSTESİ "A" GRUBU

ETLER
AT ETİ- Zararlı
BILDIRCIN- Zararlı
DANA- Zararlı
DEVE KUŞU- Nötr
GEYİK- Zararlı
HİNDİ- Nötr
KARACİĞER- Zararlı
KAZ- Zararlı
KEÇİ- Zararlı
KEKLİK- Zararlı
KOYUN- Zararlı
KUZU- Zararlı
ÖRDEK- Zararlı
SIĞIR- Zararlı
SÜLÜN- Zararlı
TAVŞAN- Zararlı
TAVUK- Nötr
UYKULUK- Zararlı
YÜREK- Zararlı

BALIK/ DENİZ ÜRÜNLERİ
AHTAPOT- Zararlı
ALABALIK- Nötr
BARAKÜDA- Zararlı
BARLAM- Zararlı
DENİZ TARAĞI- Zararlı
GÜMÜŞ BALIĞI- Nötr
HAMSİ- Zararlı
HAVYAR- Zararlı
İSTAKOZ- Zararlı
İSTRİDYE- Zararlı
KALAMAR- Zararlı
KALKAN- Zararlı
KARİDES- Zararlı
KILIÇ BALIĞI- Nötr
KÖPEK BALIĞI- Nötr
LAMBUKA- Nötr
LEVREK- Nötr
LÜFER- Nötr
MAYMUN BALIĞI- Yararlı
MERSİN BALIĞI- Zararlı
MEZGİT- Zararlı
MİDYE- Zararlı
MORİNA- Yararlı
ORFOZ- Nötr
PALAMUT- Nötr
RİNGA- Zararlı
SALYANGOZ- Yararlı
SARDALYA- Yararlı
SAZAN- Yararlı
SOMON- Yararlı
TATLI SU KEFALİ- Nötr
TEKİR- Nötr
TIRSİ- Zararlı
TON BALIĞI- Nötr
TURNA- Yararlı
USKUMRU- Yararlı
VANTUZ- Nötr
YAYIN BALIĞI- Zararlı
YENGEÇ- Zararlı
YILAN BALIĞI- Zararlı

SÜT ÜRÜNLERİ
AMERİKAN PEYNİRİ- Zararlı
BEYAZ PEYNİR- Nötr
BRİE PEYNİRİ- Zararlı
CAMEMBERT PEYNİRİ- Zararlı
CHEDDAR PEYNİRİ- Zararlı
DONDURMA- Zararlı
EDAM PEYNİRİ- Zararlı
EKŞİ KREMA- Nötr
EMMENTHAL PEYNİRİ- Zararlı
GROUDA PEYNİRİ- Zararlı
İNEK SÜTÜ(YAM YAĞLI)- Zararlı
İNEK SÜTÜ(YAĞSIZ)- Zararlı
İSVİÇRE PEYNİRİ- Zararlı
KAYMAK- Zararlı
KAZEİN- Zararlı
KEÇİ PEYNİRİ- Nötr
KEFİR- Nötr
KREM PEYNİR- Zararlı
MAVİ PEYNİR- Zararlı
MOZARELLA PEYNİRİ- Zararlı
PARMESAN PEYNİRİ- Zararlı
RİCOTTA PEYNİRİ- Nötr
SÜZME PEYNİRİ- Zararlı
TAZE PEYNİR- Nötr
TEREYAĞ- Zararlı
YOĞURT- Nötr

YUMURTA
BILDIRCIN YUMURTASI- Nötr
KAZ YUMURTASI- Nötr
ÖRDEK YUMURTASI- Nötr
TAVUK YUMURTASI- Nötr

BAKLAGİLLER
BAKLA- Yararlı
BÖBREK FASULYE- Zararlı
KURU FASULYE- Nötr
LİMA FASULYE- Zararlı
MERCİMEK- Yararlı
NOHUT- Zararlı
SOYA FASULYESİ- Yararlı
SOYA KEKİ(TOFU)- Yararlı
SOYA PEYNİRİ- Yararlı
SOYA SÜTÜ- Yararlı
TAZE FASULYE- Yararlı

KURUYEMİŞLER
AMERİKAN CEVİZİ- Nötr
ANTEP FISTIĞI- Zararlı
AYÇEKİRDEĞİ- Nötr
BADEM- Nötr
KAŞU- Zararlı
CEVİZ- Yararlı
ÇAM FISTIĞI- Nötr
FINDIK- Nötr
HAŞHAŞ- Nötr
KABAK ÇEKİRDEĞİ- Yararlı
KESTANE- Nötr
KETEN TOHUMU- Yararlı
PECAN CEVİZİ- Nötr
SUSAM/ TAHİN- Nötr
TUZLU FISTIK- Yararlı

HUBUBAT
AK DARI- Nötr
ARPA- Nötr
BEYAZ BUĞDAY EKMEĞİ- Nötr
BUĞDAY KEPEĞİ- Zararlı
BUĞDAY TOHUMU- Zararlı
BUĞDAY UNU- Nötr
BULGUR- Nötr
ÇAVDAR- Yararlı
ÇİMLENDİRİRLMİŞ EKMEK- Nötr
ESSENE EKMEĞİ- Yararlı
EZİKİEL EKMEĞİ- Yararlı
GLUTENSİZ EKMEK- Nötr
KIZIL BUĞDAY- Nötr
MISIR- Nötr
MISIR NİŞASTASI- Nötr
PİRİNÇ- Nötr
PİRİNÇ KEKİ- Nötr
SOYA- Yararlı
TAM BUĞDAY EKMEĞİ- Zararlı
YULAF- Yararlı

SEBZELER
ALOE VERA- Yararlı
ARDIÇ- Zararlı
BAL KABAĞI- Yararlı
BAMBU- Nötr
BAMYA- Yararlı
BEZELYE- Nötr
BİBER(KIRMIZI/ CAYENNE)- Zararlı
BİBER (YEŞİL/SARI/ JALAPENO)- Zararlı
BROKOLİ- Yararlı
DENİZ BÖRÜLCESİ- Nötr
DENİZ YOSUNU- Nötr
DEREOTU- Nötr
DOMATES- Zararlı
ENGİNAR- Yararlı
FRENK MAYDANOZU- Nötr
FRENK SOĞANI- Nötr
HARDAL OTU- Nötr
HAVUÇ- Yararlı
HAVUÇ SUYU- Yararlı
HİNDİBA- Yararlı
ISPANAK- Yararlı
KABAK- Nötr
KABAYONCA FİLİZİ- Yararlı
KAPARI- Zararlı
KARA LAHANA- Yararlı
KARNİBAHAR- Nötr
KEREVİZ- Nötr
KEREVİZ SUYU- Yararlı
KURU SOĞAN- Yararlı
KUŞKONMAZ- Nötr
LAHANA- Zararlı
LAHANA SUYU- Nötr
MANTAR(ÇİFTLİK)- Yararlı
MANTAR (OYSTER)- Nötr
MANTAR (PORTOBELLO)- NÖTR
MANTAR (SHİİTAKE)- Zararlı
MARUL- Yararlı
MAYDANOZ- Yararlı
NANE- Nötr
PANCAR- Nötr
PATATES- Zararlı
PATLICAN- Zararlı
PAZI- Yararlı
PIRASA- Yararlı
RADİKA- Yararlı
RAVENT- Zararlı
REZENE- Yararlı
ROKA- Nötr
SALATALIK- Nötr
SARIMSAK- Yararlı
SEMİZOTU- Nötr
SU KABAĞI- Nötr
SU YOSUNU- Nötr
ŞALGAM- Yararlı
TATLI PATATES- Zararlı
TURŞU (SALAMURADA)- Nötr
TURŞU (SİRKEDE)- Zararlı
YABAN HAVUCU- Yararlı
YABAN TURPU- Yararlı
YER ELMASI- Zararlı
YEŞİL SOĞAN- Nötr
ZENCEFİL- Yararlı
ZEYTİN- Nötr

MEYVELER
AHUDUDU- Nötr
ANANAS- Yararlı
ARMUT- Nötr
AVOKADO- Nötr
AYVA- Nötr
BEKTAŞİ ÜZÜMÜ- Nötr
BÖĞÜRTLEN- Yararlı
ÇİLEK- Nötr
DUT- Nötr
ELMA- Nötr
ERİK- Yararlı
GREYFURT- Yararlı
GUAVA- Nötr
HİNDİSTAN CEVİZİ- Zararlı
HURMA- Nötr
İNCİR- Yararlı
KARPUZ- Nötr
KAVUN- Nötr
KAYISI- Yararlı
KIZILCIK-Yararlı
KİRAZ- Yararlı
KİVİ- Nötr
KURU ERİK- Yararlı
KURU İNCİR- Yararlı
KURU ÜZÜM- Nötr
KUŞÜZÜMÜ- Nötr
LİMON- Yararlı
LİMONLU SU- Yararlı
MANDALİNA- Zararlı
MANGO- Zararlı
MİSK KAVUNU- Nötr
MUZ- Zararlı
NAR- Nötr
NEKTARİN- Nötr
PAPAYA- Zararlı
PERS KAVUNU- Nötr
PORTAKAL- Zararlı
ŞEFTALİ- Nötr
TRABZON HURMASI- Nötr
ÜZÜM- Nötr
YABAN MERSİNİ- Yararlı

YAĞLAR
AYÇİÇEK YAĞI-Nötr
BADEM YAĞI- Nötr
CEVİZ YAĞI- Yararlı
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI- Zararlı
KETEN TOHUMU YAĞI- Yararlı
KUŞÜZÜMÜ ÇEKİRDEĞİ YAĞI- Yararlı
MISIR YAĞI- Zararlı
MORİNA BALIĞI KARACİĞER YAĞI- Nötr
PAMUK YAĞI- Zararlı
SOYA YAĞI- Nötr
SUSAM YAĞI- Nötr
ZEYTİN YAĞI- Yararlı

BAHARATLAR
ADAÇAYI- Nötr
AKASYA- Zararlı
ANASON- Nötr
BERGAMUT- Nötr
BİBERİYE- Nötr
ÇİKOLATA- Nötr
DEFNE- Nötr
FESLEĞEN- Nötr
HARDAL- Yararlı
KAKULE- Nötr
KARABİBER- Zararlı
KARANFİL- Nötr
KEÇİ BOYNUZU(HARNUP)- Nötr
KEKİK- Nötr
KIRMIZI BİBER- Zararlı
KİMYON- Nötr
KİŞNİŞ- Nötr
KÖRİ- Nötr
MERCANKÖŞK- Nötr
MEYANKÖKÜ- Nötr
SAFRAN- Nötr
SİNAMEKİ- Nötr
TARÇIN- Nötr
TARHUN- Nötr
VANİLYA- Nötr
YENİ BAHAR- Nötr
ZERÇEDAL- Yararlı

İÇECEKLER
ASİTLİ İÇECEKLER (KOLA..VS)- Zararlı
KAHVE- Yararlı
MADEN SUYU- Zararlı
YEŞİL ÇAY- Yararlı















29 Haziran 2018 Cuma

NEVİN'İN HİKAYESİ

Merhaba güzelliklerr...
Bir hikaye anlatmak istiyorum size bugün:
Bir gün bir Nevin doktora gider ve boğazının şiştiğini, konuşamadığını ve hatta düğümlendiğini söyler.
Doktor elleriyle kontrol eder ve tiroid problemleri olup olmadığını sorar.
Nevin der ki: Bilmem, bugüne kadar hiç böyle bir şey yaşamadım.
Doktor yeniden sorar: Son dönemlerde tartıştığınız biri var mı veya tartıştığınızda fazla gürültü çıkartmamak adına sustuğunuz oldu mu?
Nevin cevap verir: Evet, eşimle tartıştım ve aile içi problemlerini kısaca anlatmaya koyulur.
Doktor yeniden sorar: En sevdiğiniz şarkılar neler?
Nevin anlattıklarından sonra doktordan böyle bir soru beklemediği için şaşırır ve ne diyeceğini bilemez.

Doktor biraz bekledikten sonra yeniden sorar: En sevdiğiniz şarkılar nelerdir?
Nevin birkaç dakika bekler ve sevdiği şarkıların neler olduğunu hatırlamaya çalışır. Hatta en son şarkı ne zaman dinlediğini hatırlamaya zorlar kendisini. Bir an gözleri daldı ve yaşamın mücadelesinden dolayı şarkı dinleyeli yıllar geçmişti.
Doktoru gülümseyerek ve sabırla hastasını izliyordu.
Nevin aniden gözleri yaşlarla doldu.
Doktoru ise onun omuzuna dostça dokunarak "istediğin kadar ağlayabilirsin" diyerek ağlamasına destek verdi.
Nevin hıçkıra hıçkıra ağladıktan sonra, kendine gelmeye başlayınca şarkı dinlemenin ne gibi faydası olabileceğini sordu doktoruna.
Doktor ona: "Sevdiğin şarkıları söylemek dünyanı değiştirir, çevrendeki olumsuz insanların enejilerini değiştirir ve hatta dünyayı değiştirir" diyerek hastasına cevapladı.
Doktorun da gözleri gözyaşlarla dolmuştu, çünkü o karşısındaki insanın yüreğine dokunmuştu.
Aradan birkaç dakika geçtikten ve doktorun da kendisine geldikten sonra "Çocukluğunda söylediğin şarkıkarı hatırlayalım mı?" diyerek hastasının gözlerin içine baktı.
Nevinin ilk hatırladığı şarkı neydi?
-Annesinin ona bebekken söylediği şarkıyı hatırladı.
Doktor ise bunu önündeki listeye yazdı, "devam edelim, bir sonraki hatırladığın şarkı neydi?"
Nevin, ana okulda öğrendiği bir şarkısını hatırladı ve doktor onu da listeye ekledi.
Bir tane daha hatırlayalım diyerek Nevine destek vermek için önüne oturarak ellerini tuttu.
Nevin ilk okulda öğrendiği marşını hatırlamaya başladı ve birden bire sözleri zihninde canlanmaya ve tüyleri diken diken olduğunu fark ettiğinde ağzından dökülen "İstiklal Marşı" ona güç veriyordu. Hasta farkında olmadan marşı yüksek sesle söylemeye başladı, sesi avazı çıktığı kadar. İstiklal Marşını söyledikçe özgürleştiğini bedenindeki kasılmalardan ve en önemlisi boğazında iyi birşeyler olmaya başladığını fark etti.
Doktorun odası bir an Nevinin gözünde farklı gözükmeye başladı, doktor ise onun için bir melek, bir arkadaş canlısı, bir dosttu. Diğer bilinen doktorlardan çok daha farklıydı rahatsızlık geçirenler için. Nevin şarkı söylemeye devam ettikçe, enerjiyle doluyordu, Özgüveni geliyordu. Dünya umrunda değilmiş gibi avazı çıktığı kadar marşı bağırıyordu. Yıllarca içinde enerjiyi tutmuştu ve şimdi boğazındaki enerjiyi şarkıyla boşaltıyordu.
Aradan birkaç zaman geçtikten sonra.
Doktor şimdi asıl işimize dönerek yeniden konuşmaya başladı: "sana ilaç olarak bir hafta bebekliğinde annenin sana söylediği şarkıyı, ana okulunda öğrendiğin şarkıları ve İstiklal Marşını söylemeni istiyorum, avazın çıktığı kadar yüksek sesle......tamam mı?" diyerek Nevinin gözlerine baktı.
Nevin direkt onun gözlerinin içine bakılmasına hiç alışık olmadığı için gözlerini kaçırdı.
Ve sesi kısık "tamam" diyerek doktordan gelecek her söze dikkate almaya başladı.

İlginç bir doktordu ve hiç bu kadar Nevin hiç kimse ilgilenmemişti.
Doktor kağıda yazığı üç şarkıyı Nevine uzatark "Bir hafta bunları her yerde söylemeni istiyorum" diyerek listeyi Nevine uzattı.
Nevin ise şaşkınlık içindeydi, sanki doktora gelemiş ve bir arkadaşını ziyarete gelmiş gibi hissetmişti. Şaka mıydı bu durum?
Doktor Nevinin şaşkınlığı karşısında ona gülümseyerek "sadece sevdiğin şarkıları söylereke iyileşebilirsin" diyerek yeniden onun yanına gitti.
Nevin doktorun sıcaklığını hissetti ve ona sarılmamak için kendini zor tuttu. Doktor bir kurtarıcı mıydı, yoksa bir melek miydi, yoksa bunlar bir rüya mıydı? Garip bir şekilde odadan çıktı ve hinoz olmuş gibi yavaş adımlarla koridorda yürümeye başladı.
Acaba doğru bir yere gelmişti, kafasında sorular uyanmaya başladı, doktor neden boğaz ilacı vermedi, acaba doktor birşey bilmediği için mi böyle sallamıştı Nevini, düşünceleriyle hafif bir kızgınlık yaşamaya başladı. Ama artık doktorun odasından çıkmış ve dışarıdaydı.

Elindeki listeyi çantasına koyarak, hayatın sorunlarını ve kendisinin sorumluluklarını yeniden gözünde canlandırmıştı. Biraz önce yaşadıkları ise bir rüya gibiydi ve artık uyanması gerekiyordu. Boş ellerle evin yolunu tuttu.
Evin yanındaki eczanenin önünden geçerken uğrayıp bir ilaç almak istedi ama eczacı bir reçetesi olmadığı için Nevine bir ilaç veremeyeceğini söyledi. Nevin çaresizlik içinde öfkelendi ve kapıyı sert çarparak dışarı çıktı.
Eve gitmek istemiyordu, evdekileri mümkünse uzun bir süre daha görmek istemiyordu ve evi düşündükçe midesi bulanmaya başladı.
Çaresizce bir banka oturdu ve annesinin ona söyledi şarkıyı söylemeye başladı, önce sessizce daha sonra sesini biraz yükseltmeye başladı. Annesinin ona sarılmayı,dokunmasını ve beslemesini hatırlamaya başladı. Nevin aniden annesinin sıcaklığını hissetmeye ve bebekken annesinin ona nasıl değer verdiğini hatırlamaya başladı. Zihninde anılar canlanıyordu. Annesi ona çok değer vermişti, belki de annesinin ilk göz ağrısıydı.
Oturduğu yerden ana sanki bir zaman tünelinden geçmiş ve şimdi ise ana okulunda olduğunu hatırladı, orada söylediği şarkıları söylemeye başlayınca arkadaşlarıyla ne kadar mutlu olduğunu ve safça, çocukça birbirleriyke nasıl oyunlar oynadıklarını hatırladıkça Nevin çocukluğunu özlediğini ve çocuk olmak istediği diledi.
Ya İstiklal Marşı ne işe yarıyordu söylendiğinde diye düşündü ama söylemek için gücü yoktu, biraz bekledi bebeklik anıları ve çocukluk anıları onu gözyaşlarına boğmuştu.
Hem ağlııyor hem de çevresinden kopmuş gibi hissediyordu kendisini ama etrafında olan biten hiçbir şey umrunda değildi. O sadece çok derinlere dalmıştı ve nasıl çıkacağını bilemiyordu. Hatta çıkmak bile istemiyordu, çünkü orada çok güvendeydi. Keşke hep o anılarda kalabilseydı, çocukluğunda yapmadıklarını, yapamadıkları hatırlamaya başladı. Bugünden onları değiştirme şansı olabilir miydi?
Çok derin nefes alıp verdi, tekrar alıp verdi. Etrafn geçen insanları fark etmeye başladı, acaba onların da sorunları onunkiler kadar büyük ve önemli miydi diye içinden geçirdi. Kendine gelmeye başlamıştı.
Ayağa kaltı ve aniden sessizce İstiklal Marşın sözlerini söylemeye başlayarak güçlendiğini fark etti, kafası da bir o kadar dağılmış ama özgüveni de bir o kadar yükselmeye başlamıştı. İstiklal marşını söyleyerek dünyaya karşı çıkacak gücü varmış gibi onurlu bir şekilde evine doğru yürümeye başladı. Eşiyle, ailesiyle yaşadıklarını unutmuş gibi kapıyı açtı ve içeri girdi. Nevin kendisini çok farklı hissediyordu, bedeni hafiflemişti. Evine girdiğinde kavgaların gürültünün ortamına girmişti yine ama sessizce odasına girip üstünü değitirdi ve mutfağa yemek yapmak için malzemeleri toplamaya başladı. Kendisini çok hafiflemiş ve iyi hissediyordu. Eşi o gün tesadüf evdeydi ve Nevinin yanına mutfağa geldiğinde Nevindeki hafiflemişliği hissetmedi. Bunu bilen sadece Nevindi.
Kocası doktor ile olan randevüsü nasıl geçtiğini hiç sormadı bile, hiç konuşmadan mutfaktan çıkıp gitti. Kocasının mutfakta olduğu dakikalarda Nevin çok gerilmşti ama hiç konuşmadı kocasıyla, sadece doktorun yanında ve oturduğu bankta yaşadıklarını düşünüyordu soğanları doğrarken. Gözyaşları yine akıyordu ama bunlar soğanın verdiği gözyaşı mıydı yoksa içinde birikmiş duygular mıydı o an hangisinin önemli olduğu önemli değildi.
İçi çok rahatlıyordu, ses tellerininde bir titreme ve vibrasyon gibi birşeyler oluşuyordu. Gıcık kapmış gibi birkaç kez boğazın içini temizlemeye çalıştıktan sonra mutfakta sessizce şarkılarını mırıldanmaya başladı. İçini çoşku sarıyordu, mutluluk enerjisi yayılmaya başladı Nevinden ama bunu evdekilerin fark etmemesi için yaşadığı duyguları bastırıyordu. Mutluydu, hatta çok mutluydu.
Günün sonunda boğazında bir hafifleme olduğunu fark etmeye başladı. Akşam uyumak için yatağına yattığında ise eşi de yanına usulca kıvrıldı ve karısına baktığında yıllar sonra karısında bir güzellik oldupunu fark etmeye başladı, ona dokunmak istedi. Nevin kocasının ona dokunmasına karşı çıkmadı, hatta kocasını elini kendisine doğru çekerek kalbinin üzerine koydu. Sevdiği şarkıyı kısık sesle söylemeye başladı, kocası şaşırmıştı Nevinin rahatlıkla şarkı söylemesine ve birkaç satır sonra kendisi de eşine eşlik etmeye başladı. Şimdi beraber şarkı söylüyorlardı, mutluluk enerjisi ikisini de kaplamıştı ve birbirlerine daha çok dokunmaya başladılar. Birbirlerine sarılmışlardı ve sevişmeye başladıkların farkında değillerdi. Anın tadından ilk defa çok zevk alıyorlardı.
Bir başkaydı bu gece onlar için, şarkı söylemek bu kadar mı değiştirmişti onları. Doktor bunu nereden biliyordu? Şarkı söylemeyi tavsiye eden başka bir doktor var mıydı, yoksa doktorun içine giren bir melek miydi? Bu kadar basit bir şey Nevinin ilişkisini, boğazın iyileşmesini sağlayacak mıydı? Nevinin aklından geçen sorular, merak duygusunu... eşinin onun dudaklarını ateşli öpmesiyle tüm düşünceler son buldu....

Bu benim yazdığım ilk deneme ve kurgu hikayem, umarım beğenmişsinizdir.
Sevgiler Nermin DOĞRUOĞLU